Uruguay Hakkında Bu Gerçekleri Biliyor Muydunuz?

Arjantin ve Brezilya’nın arasında yer alan Güney Amerika’nın güzel ülkelerinden biri olan Uruguay hakkında ilginç bilgiler öğrenmek istermisiniz? Gezi Parkı eylemleri sırasında birçoğumuz Uruguay’a gitmek ve yaşamakla ilgili ilginç e-postalar almış ya da yazılar okumuştuk. Güney Amerika seyahatimizin en son duraklarından biri olan Uruguay’a giderken aklımızda hep o okuduklarımız vardı. İşte benim Uruguay ile ilgili gözlemlediğim ve öğrendiğim ilginç bilgiler. Sizler de lütfen Uruguay hakkında bildiğiniz ilginç bilgi ve anıları yorumlar kısmında bizimle paylaşın.



1. Mate

Arjantin ve Brezilya’nın güneyinde de çok karşımıza çıkan Mate içeceği sanırım Uruguay’da çok daha sevilerek ve neredeyse herkes tarafından içiliyor. Arjantin, Paraguay, Uruguay, Bolivya ve Brezilya’da içilen ve yüksek kafein içeren bu çaydan Uruguaylılar yılda 6.8 kilo tüketiyorlar. Arjantinlilerin yıllık tüketimi ise sadece 1.2 kilo. Genelde deri yada metaldan yapılmış bir kaptan metal bir kamış yardımı ile içilen bu içecek açıkcası benim damak tadıma pek uygun değil. Fakat etrafınızda aktarlar ve çay dükkanlarından bu çayı bulup tadına bakabilirsiniz.

2. Parilla Restoranları

Arjantin ve Uruguay’ın birçok noktası var ve aynı zamanda ortak konularda da rekabetleri. Bu rekabetlerden biri de hayvancılık ve et restoranları. Bu iki ülkenin hayvanları ve etleri de gerçekten çok iyi. Tabii ki Uruguay etlerininin Arjantinden çok daha lezzetli iddia ediyor. Büyük mangallarda özel bir biçimde pişirilen etleri Uruguay’da Parilla adı verilen restoranlarda yiyebilirsiniz.

3. İnsandan Çok Hayvan Olan Ülke

Uruguay’da 3.3 milyon insan ve 12 milyon küçük ve büyükbaş hayvan yaşıyor. Kişi başına 3.6 hayvan düşen Uruguay kişi başı en fazla hayvan düşen ülke ünvanını da elinde tutuyor. Uruguay aynı zamanda hayvancılıkta çok ilerde ve tüm hayvanlarının kayıtlarını tutuyor, takip ediyor. Uruguaya büyük bir çiftlik desem ve mutlu hayvanlar yetiştirdiğini söylesem az olmaz değil mi?

4. Marijuana Yasal Mı?

Evet, yanlış duymadınız. Uruguay’da haşhaş kullanımı serbest ve yasal. 2013 Kasım ayında Uruguay haşhaş ticaretini serbest hale getiren bir yasa kabul etti ve dünyada haşhaş ticaretini yasallaştıran devlet oldu. Uruguay’da bir gram haşhaşın yaklaşık fiyatı 1 USD. Geçen sene Uruguay gezim sırasında önümüzdeki birkaç sene içerisinde haşhaşın eczanelerde satılacağını duymuştum. Bakalım gelecekte Uruguay’da bu konuda ne gibi adımlar atılacak?

5. Eşcinsel Evlilikler

Uruguay’da eşcinseller de evlenebiliyor. 2008 yılından beri eşcinsel çiftlerin beraber olmasına izin veren Uruguay 2013 yılında eşcinsel çiftlerin evlenmesini de yasal hale getirdi.

6. Kürtaj

Güney Amerika’nın Katolik hiristiyan ülkelerinde kürtaj yasak ve hatta bir tabu. Fakat Uruguay’da kürtaj da serbest. 2012 yılında kabul edilen yasa ile kadınlar hamileliklerinin ilk üç aylık dönemlerinde kürtaj yaptırmakta serbestler. Güney Amerika’da Uruguay dışında kürtajın yasal olduğu ülkeler Guayana ve Fransız Guayanası.



7. Ülkenin Resmi Dini…

Uruguay’da haşhaş kullanımı, eşcinsel evlillikleri ve kürtaj serbest. Sizce de Uruguay gayet açık görüşlü ve hür bir ülke değil mi?  Uruguaylıların dini pek önemsediklerini söylemeyiz. Zaten ülkenin resmi bir dini de yok. Uruguay halkının sadece %46’sı Katolik hiristiyan ve bu oranla Uruguay Latin Amerika ülkelerinin içinde en az dindar ülke oluyor.

8. Yüksek Okuma Oranı

Uruguay’ın okuma-yazma oranı %98.1 ve bu oran dünyadaki en yüksek okuma-yazma oranlarından biri. Uruguay aynı zamanda okullarda öğrencilere ücretsiz wi-fi internet erişimi sağlayan ve ücretsiz dizüstü bilgisayar veren ilk ülke. Uruguay’da öğrenci olmak vardı:-)

9. Yolsuzluk ?!?

Uluslararası Şeffaflık Örgütünün 2015 yılında hazırladığı yolsuzluk  algı gösterge raporuna göre Uruguay 167 ülkenin içinde 21. sırada yer alıyor. Bu sıralama ile Güney Amerika’nın en az yolsuzluk olan ülkesi oluyor. Sanırım bu sıralama ve ünvan da sizi pek şaşırtmamıştır.



 10. Güney Amerika’nın Lüks Tatil Beldesi,Punta Del Este

Uruguay’ın güney sahillerinde yer alan lüks tatil beldesi Punta del Este kumarhaneleri, milyon dolarlık yatları, birbirinden güzel kumsalları ve zengin turistleriyle meşhurdur. Aralık ve Şubat aylarındaki yüksek sezonda yazlıkların aylık kirası USD bazında 5 haneli rakamlara çıkmakta. Buraya aynı zamanda Güney Amerika’nın Miamisi ve St. Tropez’i de denmekte. Yüksek sezonun hemen ardından Mart ayında bu güzel tatil beldesini ziyaret ettiğim için çok şanslıydım. Çünkü hem sakin olan plajların tadını çıkarttım hem de astronomik fiyatlar ödemek zorunda kalmadım.

11. Yemek ve Aile Takası

Sene 1512 Portekililer Uruguay’a gelir, dört yıl sonra İspanyollar ayak basar. Uruguay bu yüzden Portekizliler ve İspanyollar arasında bir çekişme bölgesi olmuştur. Uruguay o zamanlarda yoğun nüfusun yaşadığı bir yer değildi. Ve İspanyollar Kanarya Adalarından aileler getirmeye başladılar. Gelen her aile karşılığında Uruguay’dan yemek dolu bir gemi gidiyordu. Bu tarihi bilgiyi Uruguaylu bir arkadaşımdan duyunca Kanarya Adası Las Palmas’da yediğim o harika et lokantasının nereden geldiğini anladım.

12. Efsanevi Siyasetçi, Eski Başkan Jose Mujica
Jose Mujica Uruguay’ın 2010-2015 yılları arasındaki devlet başkanı. Öyle bir siyasetçi ve başkan ki ülkemizde alışık olduğumuz siyasetçilerden çok farklı. Küçük bir çiftlik evinde oturan, güvenliğini üç bacaklı Manuela isimli bir köpeğin sağladığı, 1987 model mavi bir vosvos kullanan başkan ihtiyacından fazla maaşı olduğu için maaşının %90’nını hayır kurumlarına bağışlıyor. Geçen sene Ekim ayında ülkemizi ziyaret eden eski başkan ülkemizde de yaptığı konuşmalar ve mütevazi tavırlarıyla ilgi toplamıştı. Tarzını ve hayata balış açışını çok beğendiğim Jose Mujica gibi siyasetçilerin  bu dünyada daha da artmasını diiliyorum.

 Uruguay ile ilgili diğer yazılarımı okumak için linke tıklayın.



“Uruguay Hakkında Bu Gerçekleri Biliyor Muydunuz?” için 2 yanıt

  1. Ermeni soy kırım tasarısınıda ilk kabul eden ülke Uruguay’dı diye hatırlıyorum.

    1. Evet,Maalesef 1965 yılında soykırımı kabul eden ilk ülke olmuş. Uruguay ve Arjantin’de Osmanlı zamanında buralara göç eden Ermeniler yaşamaktadır.

Yorumlar kapatıldı.