Oktoberfest – Ekim Festivali

Sanılanın aksine Oktoberfest Ekim ayında başlamaz. Geleneksel olarak ekim ayının ilk pazar gününü de kapsayacak şekilde Eylül sonu Ekim başında 16 gün süren bir festivaldir. Başlamasına sayılı günler kalan bu festival hakkında işte ilginç bazı bilgiler.



Bira Festivali Değil Düğün Kutlaması

Bu festival bira festivali gibi düşünülse de aslında geçmişini 17 Ekim 1810 tarihinde evlenen kral Ludwig ile prenses Therese’nin düğününden alıyor. İşte her sene insanlar bu önemli düğünün yıldönümünde kutlamalar yapıyorlar.

En Büyük Halk Festivali

Savaş yılları dışında her sene kutlanan bu festival bu sene 205. Yılına giriyor. Kutlamalarda 6 milyon turist yaklaşık 7 milyon bira tüketerek bu eski geleneği eğlencelerle, kıyafetleriyle yemekleriyle yaşatmaya devam ediyorlar.



Burada Bira Yok!

Festival sırasına bira içmiyorsunuz sadece festival için üretilen alkol oranı çok daha yüksek Oktoberfestbier içiyorsunuz. Bu biralar 1 litrelik özel Maß adı verilen bardaklarda servis ediliyor. Eğer bira ile aranız yoksa bira ve maden suyu karışımı olan Radler içebilirsiniz. Alkol kullanmıyorsanız ise Almanların yerel içeceği olan Apfelschorle’I ( Elmalı Şorle) denemenizi tavsiye ederim.

Oktoberfest Tent

Herkes Belediye Başkanını Bekler!

Hem tat hem alkol bakımından daha sert ve koyu renkli olan bu birayı içmek için Münih Belediye Başkanını beklemeniz lazım. Çünkü başkan büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakmasıyla ve ilk içkiyi içmesiyle festival başlar. Buna Almanca’da “O’zapft is!” (Bavyeraca: “Çeşmelendi!”) denir.

Festivalde Ne Giyilir?

Kadınlar Drindl erkekler Lederhose giyer. Geleneksel Drindl’lar kırmızı ve mavi renklerde ve dizin altında biten boydadır. Günümüzde modaya uygun çeşitli renk, desen ve boyda dirndl bulmak mümkün. Güzel bir Drindl için 200 Euro harcamanız lazım. Ancak düşük kaliteli olanlarını da 50-60 Euro’ya bulabilirsiniz. Kadınların önlüklerin uçlarını bağlama şekilleri ve yönlerine göre bekar olup olmadıkları belli oluyor. Önlük kurdelesi önünde sol tarafta ise bekar, sağ tarafta ise evli, ortada ise bakire, arkasında ise dul olduğu anlamına geliyor.

Erkeklerin kıyafetleri ise çok daha pahalı çünkü Lederhose deriden yapılıyor. İyi bir lederhosen için 300-350 Euro’yu gözden çıkarmanız lazım. Bavyera bölgesinde aslında düğün ve özel kutlamalarında Drindl ve Lederhose giyilir. Bu yüzden Münihlilerin üzerinde çok güzel model ve renklerde kıyafetler göreceksiniz.



Festival Alanı

Kısaca “d’ Wiesn” ya da “d’Waasn” olarak söylenen Theresienwiese (Therese Alanı) isimli yerde yapılmaktadır. Bu yer adını prenses Therese’den almaktadır. 42.000 m2’lik alanda onlarca bira çadırları ve çok büyük bir eğlence parkı vardır. Festival bu yüzden 7’den 70’e herkese hitap etmektedir. Çadırların kapasiteleri değişiyor. Bazıları 60 kişilik bazıları ise Hofbräu-Festhalle çadırı gibi 11.000 kişilik. Çadırlara girebilmek ve içerdeki masalar için hem bilet almak hem rezervasyon yapmak şart. Ya da sabah çok erken saatte gelip çadırın önünde sıra bekleyeceksiniz. Hafta içi ve gece saatlerde yer bulmanız daha kolay oluyor.

Peki Neler Yenir?

Hendl: Kızarmış tavuk

Schweinebraten: Kızarmış domuz

Steckerlfisch: Izgara şişte balık

Würstl: Sosis çeşitleri

Brezen/ Pretzel: Tuzlu simit

Knödel: Patates ya da ekmek topları

Kasepatzle: Peynir noodle

Reiberdatschi: Patatesli pancake

Rotkohl/Blaukraut: Kırmızı lahana

Obatzda: Baharatlı peynir yağ karışımı

Oktoberfest Tent