Kadıköy, Körler Ülkesi

Gezdiğim gördüğüm yerlerin adlarının nereden geldiğini hep merak eder, düşünürüm. Bazılarının isimlerinin nereden geldiğini tahmin etmek kolay bazılarının ki ise gayet zor olabiliyor. İlk duyduğumdan beri ilgimi çeken Kadıköy’ün isminin nerden geldiğini sizinle paylaşmak istiyorum.

Kadıköy isminin nereden geldiğini tahmin etmesi kolay. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Kadıköy’ü  Nasrettin Hoca’nın kızının torunu olan ilk İstanbul Kadısı Celalzade Hızır Bey’e verir. Bundan sonra buranın adı Kadıköy olarak anılmaya başlar.



İstanbul’un fethinden önce Kadıköy, Khalkedon yani Körler Ülkesi olarak anılıyordu. Hikayesi M.Ö. 667 yılına kadar gidiyor. Yunan kolonici Megaralı kral Byzas ve adamları yeni bir koloni kurmak göreviyle yelken açarlar. Haliç’in İstanbul Boğazı ile kesiştiği tarihi yarımadaya adım attıklarında 3 tarafının suyla çevrili olması, derin ve korunaklı bir koya sahip olmasından dolayı buraya bir liman ve şehir kurmaya karar verirler. Ve Delhi şehrindeki Apollo Tapınağındaki bir kahinin söylediği kehanet aklına gelir. Kehanete göre Byzas bir gün yeni kolonisini Körler Ülkesinin karşısına kuracaktır. Byzas koloni kurmak için bu kadar ideal bir yer varken karşı kıyıya yerleşenlerin kör olacağını düşünerek Kadıköy’ü körler ülkesi olarak adlandırır. Ve tarihi yarımadada o zamanki adıyla Byzantion bugünkü adıyla İstanbul’u kurar.

old-istanbul-map

             Foto: Wikipedia

Kadıköy tarih boyunca Fenikeliler, Akalar, Persler, Bitinyalılar, Romalılar, Araplar, Haçlılar ve Türkler gibi çeşitli milletler tarafından yönetilmiştir. 4. Haçlı seferinin ardından çok kötü bir şekilde tahrip olan Kadıköy 1353 yılında Osmanlıların yönetimine geçmiştir. Bu yüzden İstanbul’un en eski Osmanlı camilerinden bazıları Kadıköy’de yer alır.

Hayat Anadolu yakasında Kadıköy’de atar. Gemiler, vapurlar, trenler, otobüsler, dolmuşlar, taksilerin ana merkezi, istasyonları buradadır. Barları, eğlence mekanları, dükkanları, sinemaları, kitapçıları, restoranlarıyla Kadıköy aynı zamanda ticaret, yaşam ve eğlencenin de merkezidir. Öğrencilerin yoğunlukla tercih ettiği Barlar Sokağı eğlenmek için iyi bir alternatiftir.

Moda Sahili her yaştan insanın severek vakit geçirdiği yerlerinden biridir. Özellikle yaz aylarında kilimini, şezlongunu, yiyecek ve içeceğini alıp  ağaçların altında sahilin tadını çıkartmak için gelenler çoktur. Kadıköy’ün sokaklarında biraz zaman geçirmenizi ve geçmişte burada yaşayanların kör olup olmadığı konusunda kendiniz karar verin. Bence Khalkedonlu’ların buraya yerleşmelerinin haklı sebepleri vardı 🙂