Aralık Ayı Festivalleri

Dünyanın birçok ülkesini yeni yıl heyecanı ve Noel coşkusu sardı. Noel ve yeni yıl vakitleri, birçoğumuz için  hediye alıp vermek ve ya sevdiklerimiz ve aile üyelerimizle beraber olmak demek. Fakat bazıları içinse Aralık ayı başka anlamlar taşıyor. Aralık ayında dünyanın çeşitli yerlerindeki kutlama ve festivallere bir göz atalım!

  1. Yanan Saatler Festivali (Burning the Clocks)

İngiltere’nin Brighton şehrinde düzenlenen bu festival oldukça yeni. 1994 yılında Same Sky adlı bir sanat topluluğu tarafından yaratılıyor. Yılın en kısa günü olan 21 Aralık yani kış gündönümünde düzenlenen festival insanların inançlarından bağımsız olarak tatil ruhuna odaklanıyor ve modern zamanların Noel alışveriş çılgınlığına karşı duruyor.

Şehirdeki herkes toplanıp saat ve çeşitli şekillerde kâğıttan ve çeşitli malzemelerden fenerler yapıyorlar, sahildeki büyük şenlik ateşine doğru yürüyorlar ve sahilde fenerleri yakıyorlar. Fenerler yeni yıl için dilenen dilek ve umutları temsil ediyor. Festival hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıklayınız.

burning the clocks

  1. Junkanoo Geçit Töreni 
  2. yüzyıldan beri Bahama Adalarının başkenti Nassau, Bahamaların ulusal ve Karayiplerin halen devam eden en eski sokak festivali Junkanoo’yu kutlar. 26 Aralık’taki Noel’i izleyen ilk gün (Boxing Day) ve 31 Aralık’taki Yeni Yıl gününde olmak üzere iki büyük geçit düzenlenir. Sokaklar rengârenk giyinmiş kostümlü halk, ritmik davul ve korna sesleriyle dolar.

Bu büyük eğlenceden önce iyi bir uyku çekmenizde fayda var çünkü partiler bütün gece sürüyor. Geçidin biletlerini önceden almanızda fayda var. Geçide arkadaş grubunuzla giderseniz daha çok eğlenirsiniz.

Junkanoo_Jef Nickerson

  1. Sunburn Festivali

Hem denize girmek hem de müzikle coşmak istiyorsanız Hindistan’ın güneyi Goa’daki Asya’nın en büyük müzik festivali Sunburn tam size göre. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Festivalde Hindistan’ın ve dünyanın en iyi DJ’lerinin performansları yer alıyor. 3 gün süren festival Noel’den hemen sonra yeni yıldan önce düzenleniyor. Genelde herkes festival sonrasında kalışlarını uzatıp Goa’nın müthiş doğasının tadını çıkartıyor ve festival sonrası partilerde eğlenceye devam ediyorlar.

Sunburnfestivalstage

  1. Hogmanay Festivali 

İskoçya’nın Edinburgh şehrinde yaşayan İskoçlar 31 Aralık 1 Ocak tarihleri arasında evlerini temizleyerek ve borçlarını ödeyerek yeni yıla taze bir başlangıç yaparlar. Hogmanay,”Hug-meh-nay” olarak telaffuz edilen bu festivalin kökenleriyle ilgili iki rivayet var. Birincisi Samhain Pagan kutlamalarından geldiğini ikincisi ise Vikinglerin yılın en kısa gününü kutlamalarından geldiğini savunur. Eski zamanlarda Hogmanay’a katılanlar kışın ve şeytanın ruhunu kovmak için ellerinde el feneri taşıyarak şarkı söyler yürüyorlarmış.

Bu festival aynı zamanda sıcakkanlı arkadaş canlısı insanların olduğu bir festival. Herkes birbirine sarılır öper. Kırsal bölge insanları evlerinin kapılarını yabancılara açıp onlarla yemeklerini paylaşırlar.

Hogmanay festival

  1. Şeytanı Yakmak ( Quema del Diablo )

Guetamala’nın başkenti Antigua’daki halk her sene 7 Aralık günü akşam 6’da kâğıttan yapılmış bir Şeytan figürünü yakar. Bu güne Şeytanı yakma günü denir. Bu gelenek 18. yüzyıldaki koloni zamanından kalmadır. o Zamanlarda zenginler evlerin önünü lambalarla süslerken buna gücü yetmeyen fakirler de garajlarındaki çöpleri toplayı evlerinin önünde bunları yakarlarmış. Sembolik ateş şeytanı ve geçmiş seneden kalan tüm kötülükleri yakarak küllerinden yeniden bir başlangıç yapar.

burning-the-devil

  1. Kalash Kış Festivali (Chaumos)

Pakistan’ın Hint-Aryan kökenli yerli halkı Kalaşlar  Rumbur, Brumbret ve Birir vadilerinde yaşarlar. Genelde 7 ve 22 Aralık tarihleri arasında kış gündönümünü kutlamak için bir festival yaparlar. Bu festival sırasında yemekler yenir, gündüz gece dans edilir ve bol bol ziyaret yapılır.

kalash_manal khan

 

  1. Sahra Festivali 

Sahra Çölü’nün binlerce sakini her sene 23 ve 27 Aralık tarihleri arasında Tunus’un Douz kentine göçebe çöl kültürünü kutlamak için akın ederler. Douz kentinin anlamı “Büyük Sahra Çölünün Giriş Kapısı”dır. Festivalde Deve yarışlarının yanı sıra köpeklerle tavşan avı, uçurtma yarışları, müzik etkinlikleri ve dans gösteri düzenlenir. Festival hakkında daha fazla bilgi için sitesini ziyaret ediniz.

Festiva of Sahara

  1. Dev Fener Festivali 

Filipinler’in Pampanga bölgesinin şehirlerinden biri olan San Fernando sokakları her sene dev fenerlerle doluyor. Şehrin diğer bir adı da Filipinlerin Noel başkenti. Fenerler Filipinli insanlar için umudu temsil ediyor. Şehir her sene çok daha güzel fenerler yaparak diğer festivallerin arasında en iyisi olmaya çalışıyor. Her bir fener tam bir sanat eseri.

dev fenerler

  1. Seb-i Arus – Rumi’nin Düğün Gecesi

17 Aralık Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölüm yıldönümü Konya’da sema törenleriyle kutlanır. Rumi ölümünü hakka, sevgiliye kavuşma olarak gördüğünden bu güne düğün günü demiştir. 10 gün süren festivalde yüzlerce dervişin semalarını izleyebilirsiniz.

sebi arus