Noel Baba’nın Evi Neresi?

Santa Claus, Saint Nikolas, Saint Nick ya da bizim dilimizdeki adıyla Noel Babanın Noel’den bir gece önce 24 Aralık gecesi çocuklara hediye getirdiğine inanılır. Birçok kişi Noel babanın kuzey kutbuna yakın soğuk bir ülkede yaşadığına inanır. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve tüm kuzey Avrupa ülkeleri Noel Baba’nın kendi ülkelerinde yaşadığını iddia ederler. Hâlbuki Noel Baba adıyla anılan Aziz Nikolas oralarda yaşamamıştır. Noel Baba’nın nerede doğduğunu yaşadığını ve onun hakkında bilmediğiniz şeyleri öğrenmek için yazımı okuyun.



Günümüz Noel Baba’sının Aziz Nikolas’a dayandığına inanılır. Yunan asıllı Aziz Nikoolas Demre (Myra) piskoposluğu yapmış ve Antik Lidya döneminde liman şehri olan Patara’da dünyaya gelmiştir. Fakirlere cömert hediyeler ve bağışlar yapmasıyla tanınmıştır. Okçuların, denizcilerin ve çocukların azizi olarak ta bilinir. Orta Çağda onun isim günü olan 6 Aralıkta onun anısına çocuklara hediyeler verilirmiş. Reformdan sonra Martin Luther Noel’de çocuklara hediye verilmesi geleneğini başlatmış ve hediye veren Noel Çocuğu (Christkind) karakterini yaratmıştır. Zaman içerisinde bu tarih 24 Aralık olmuştur.

Noel Baba gerçekten beyaz sakalları olan, şişman ve güler yüzlü biri miydi? Eski klise duvarlarındaki tasvirlerine bakarsanız beyaz sakallarının olduğunu kesinlikle görebilirsiniz. Kıyafet olarak tabii ki piskopos cübbesi giyiyor. 1881 yılında karikatürist Thomas Nast Noel Baba’nın modern bir versiyonunu yarattı ve bundan sonra bu imaj Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinde çok popüler oldu.

1930 yılında Coca-Cola firması reklam kampanyasında Haddon Sundblom’un Noel Baba tasvirini kullandı. Bu kampanyada sonra bir şehir efsanesi doğdu. “Noel Baba Coca-Cola tarafından yaratıldı.”, “Noel Baba şirketin markasının renkleri olana kırmızı ve beyaz renkleri giyiyor.” denildi. Aslında bu doğru değildi. Coca-Cola’dan önce başka bir içecek ve başka sektörden bir firma da Noel Babayı reklam kampanyalarında kullanmışlardı.