Dominik Cumhuriyeti’nde Göreceğiniz 12 Şey

Ocak 2015’de yaklaşık 2 hafta kaldığım Dominik Cumhuriyeti’nde dikkatimi çeken ve daha önce bilmediğim bazı şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum.



1. Eski Püskü Araçlar

Şehir içi ulaşımı yapacağınız dolmuş, otobüs ve ya taksiler birçoğunun eski hatta bakımsız olduğunu göreceksiniz.

2. Her Yerde Bachata ve Merenge

Dominik Cumhuriyeti’nde doğan Bachata ve Merengue müziği ve dansını her an her yerde göreceksiniz. Yolda yürürken yüksek sesli bir Bachata şarkısı duyarsanız bunun bir bar ya ada eğlence mekânından geldiğini sanmayın. Bu ses köşe başındaki büfe ya da bir bakkaldan geliyor olabilir. Burada müzik ve dans 24 saat var.



3. Muck Sesleri

Yolda yürürken insanların size öpücük yollar gibi muck seslerini duymaya alışın. Bu genelde erkeklerin kadınlara olana ilgisini göstermekte kullandığı evrensel bir dil sanırım.

4. Rom ve Mutluluk Adası

Dominik Cumhuriyetinde dünyanın en iyi Rom’larını üretmekle de meşhur.  Dominikliler her fırsatta Rom içerler fakat onları sarhoş olarak da görmezsiniz. Ülke Burası bir Kuzey Avrupa ülkesi gibi refah bir yer değil ama Dominikliler için ne kadar Rom varsa o kadar mutlular.

5. Moto-Taksiler

Bildiğimiz ve alıştığımız ulaşım yöntemlerinin dışında burada motosikletlerde taksicilik yapıyor. Yolda yürürken yanınıza gelip bir şeyler soran motosikletliler görürseniz şaşırmayın.

6. Yardımsever Ada Halkı

Buranın halkı gerçekten güler yüzlü ve yardımsever. Kime bir şey sorsanız size gülümseyerek yardımcı oluyorlar. Biz kız kardeşimle yol kenarında fotoğraf çekmek için durduğumuzda arkamızda bir araç durdu. İçindeki iki kişi yanımıza gelip arabada bir sorun ya da yardıma ihtiyacımız olup olmadığını sordular. Biz de sadece biraz mola verip fotoğraf çekmek için durduğumuzu söyledik.

7. Demir Parmaklıklar-Teller

Ülke politik olarak çalkantılı ve zor yıllar geçirmiş. Tabii ki bu halkı ve ekonomiyi etkilemiş. Dünyanın birçok yerinde evlerde demir parmaklıklar gördüm fakat Dominik Cumhuriyeti’nde gördüklerimin apartmanın neredeyse 10.katında idi.



8. Etiketi Üzerinde Kıyafetler

Santo Domingo’da toplu taşıma araçlarına bindiğimizde yerel halkı daha yakından gözlemleme şansımız oldu. İnsanların şapkalarında, t-shirtlerinde, ayakkabılarında etiketler duruyor. Bunu orada yaşayan yerellere sorduğumuzda insanların yeni kıyafet sahibi olduklarını göstermeyi sevdiklerini öğrendik.

9. En İyi Beyzbol Oyuncuları

Ülkenin milli sporu beyzbol. Dünyanın en iyi beyzbol oyuncuları arasında birçok Dominikli sporcu yer alıyor.

10. Kolomb Deniz Feneri

Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinin 500.yıl anısına yapılmış bu anıt 210 metre uzunluğunda ve haç şeklinde. Yapımı için 70 milyon USD harcanan bu anıtı havalimanında şehir merkezine giderken ilk kez gördüğümde terkedilmiş bir fabrika zannettim. İlginç görünüşünden dolayı bazı insanlar bu yapıyı pek beğenmiyorlar.

11. FC Barcelona Futbol Okulu

Dünyanın en iyi ve ünlü futbol takımlarından FC Barcelona’nın Santo Domingo’da bir futbol okulu olduğunu duyduğumda şaşırmadım değil. Sonuçta futbol denilince Dominik Cumhuriyeti ilk akla gelen ülkelerden biri değil.



12. Masmavi Deniz, Palmiye Ağaçları ve Harika Kumsallar

Adanın essiz bir doğası var. Genelde turistler adanın bizim Antalya, Alanya bölgemiz gibi turistik otel ve resortlarla çevrili olan Punta Cana bölgesine gidiyorlar. Fakat La Cabarete, Las Terrenas, Puerto Plata, Samana gibi bölgeleri de bir harika. İnanmıyorsanız Survivor Türkiye’yi izleyin çünkü Survivor Türkiye Los Caobas Samana’da çekiliyor.