Kahve ve Zümrüt Ülkesi Kolombiya Hakkında 12 İlginç Bilgi

Hakkında epey olumsuz şey duyduğumuz ve uyarıldığımız Kolombiya Güney Amerika’daki ilk durağımız oldu. Kolombiya doğal güzellikleri, eşsiz tarihi, lezzetli meyveleri ve yemekleri kafamızdaki tüm olumsuzlukları sildi ve en beğendiğimiz ülkelerden biri oldu. Bogota’nın kendinizi Soho’daymış gibi hissettiren kırmızı tuğlalı binaları, Cartagena’nın begonvil çiçekleriyle kaplı İspanyol mimarisiyle yapılmış eski evleri bizi kendine hayran bıraktı. Gezim sırasında öğrendiğim bazı ilginç bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kolombiya hakkındaki diğer yazılarımı okumak için tıklayınız.



1. Lezzetli Sokak Yemekleri

Arepa, Empanada, Obleas, tropik meyveler, seyyar barbekücüler, marmelat ve peynir gibi çeşitli yemekler Kolombiya’da karşınıza çıkacak. En çok ta Arepa. Arepa, beyaz mısır unundan yapılan yuvarlak hamuru tavada pişiriliyor ve içine genelde peynir konularak sabah kahvaltısında yenilir. Diğer öğünlerde ise arasına et, tavuk veya balık koyarak yenilir.

Empanada’nın kökeni ise Portekiz’e dayanır ve Güney Amerika dahil dünyanın birçok yerinde Empanada ve türevi yemeği görürsünüz. İçine genelde et ve soğandan yapılma bir karışım konulmuş bir hamur işidir. Ülkelere göre çeşitleri ve tarifleri değişiklik gösterir.

2. Sıcak Çikolata ve Peynir – Bir Kahvaltı Klasiği

Yılda 9.4 milyon ton kahve üretimiyle Brezilya ve Vietnam’ın ardından dünyanın en büyük 3. kahve üreticisidir. Kolombiya’da sıkça karşınıza çıkacak şeylerden biri de kahve dükkanları olacak. Kahvecilerde sıcak çikolatanın içine peynir konulduğunu görürseniz şaşırmayın. Bazıları kahvelerini de peynirle içiyorlar. Bu eski bir kahvaltı geleneği yapma fırsatım olmadı fakat bence ilginç bir deneyim olacağı kesin.



3. Amerika’nın En Eski Kasabalarından Biri Villa de Leyva

12 Haziran 1572 yılında Hernan Suarez de Villalobos tarafından kurulan bu şirin ve küçük kasabaya Bogota’dan otobüsle 3.5 saatte ulaşabilirsiniz. Kasabanın parke taşlı 14,000 m2’lik meydanı ülkenin en büyük meydanı. Parke taşıyla döşenmiş meydanlar arasında Güney Amerika’daki en büyük meydan olduğu söyleniyor.

4. Bogota Altın Müzesi

Altın madenciliği Kolombiya’da M.Ö. 325 yılından beri yapılmakta. Herkesin ilgisini çeken altın İspanyol istilacılarında ilgisini çekiyor tabii ki ve ilk işleri altın bölgelerini istila etmek oluyor. Bogota Altın Müzesinde İspanyollar öncesi dönemlere ait 55,000 adet altın obje var fakat bunun sadece 6,000 ‘ı sergileniyor. Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir müze!



5. Dünyanın En Ucuz Zümrütü

Dünyadaki zümrütlerin %60’ının Kolombiya’dan geldiğini biliyor musunuz? Bogota’nın Zümrüt Bölgesi zümrüt almak ve sadece bakmak için bile çok ideal bir yer. Zümrüt  bölgesinde yüzlerce zümrüt ve kuyumcu çeşit çeşit zümrüt satıyor. Sokakta da bir sürü simsar göreceksiniz çünkü zümrüttün ışıltısını en iyi gün ışığında görebilirsiniz. O yüzden birçok pazarlık sokakta yapılıyor. Satın alırken firmanın yasal belgelerinin olup olmadığına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Fiyatlara gelirsek. Fiyatlar 10 USD’ dan başlayıp milyon USD seviyelerine çıkabiliyor. Tabii ki fiyatlar taşın kesim (cut) , renk (color) , berraklık (color), büyüklüğüne (carat) göre değişiyor.

6. Demir Parmaklıklar- Pencerenin İçinde

Kolombiya maalesef hırsızlık var. Tabii ki bu oranlar eskilere göre çok daha azalmış durumda. Fakat şehirdeki birçok ev ve işyerinde demir parmaklıklar ve diğer koruma önlemlerini göreceksiniz. Burada gördüğüm demir parmaklıklar pencerelerin içlerindeydi. Aslında gayet mantıklı bir uygulama. Çünkü böylece hırsızlar dışarda olan demir parmaklıklara tırmanarak dışardan eve girme ihtimalleri düşüyor. Şehrin kuzey ve dağa yakın olan kısmı zenginlerin oturduğu bölgeler ve buralarda daha az hırsızlık ve suç olduğunu söyleniyor. Biz kaldığımız süre boyunca herhangi bir sorun yaşamadık.



7. Tropikal Meyveler

Kolombiya çok bereketli topraklara sahip. İklimi ve toprağından dolayı burada onlarca çeşit birbirinden güzel meyve yiyebilirsiniz. Özellikle Cartagena şehrinin her yerinde seyyar meyvecileri görmek mümkün. Herhalde tüm meyveleri tatmak isteseniz boş bir mide ve en az 1 hafta vaktiniz olması lazım. Kesinlikle taze meyve salatası yemeden ya da meyve suyu içmeden dönmeyin.

8. Kıtadaki En Uzun Bisiklet Yolu Bogota’da

Şehirdeki bisiklet yollarının yapılması beraber bisiklet kullanımı 5 katına çıkmış. Bogota’da günde 300,000 ile 400,000 arası bisiklet yolculuğu yapılıyor. Şehirdeki bisiklet yollarının toplamı 300 km.

9. Seyyar Cep Telefoncular

Kolombiya’da cep telefonu kullanımı epey yaygın ve fiyatlar yüksek olduğundan bazı girişimcilere yeni iş kolu açılmış. Seyyar cep telefoncular dakika bazında cep telefonu görüşmesi yaptırıyorlar. Bir nevi kamu hizmeti yani.

10. Biyolojik Çeşitlilik

Kolombiya biyolojik çeşitlilik açısından Brezilya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Kolombiya aynı zamanda 1,879 çeşidi ile dünyadaki en fazla kuş çeşidine sahip ülke.



11. En Yüksek 4. Başkent 

Deniz seviyesinden 2,625 metre yükseklikte kurulan Bogota dünyanın en yüksek 4. başkenti. Aynı zamanda nüfusu 3 milyondan fazla olan en yüksek şehir.

Ülke Başkent Yükseklik (m) Yükseklik (ft)
 Bolivia La Paz (ve Sucre) 3640 (ve 2750) 11,942 (ve 9,022)
 Ecuador Quito 2850 9,350
 Bhutan Thimphu 2648 8,688
Colombia Bogotá 2625 8,612

12. Plastik Cerrahi Çok Yaygın

Kolombiya hakkında en son paylaşacağım ilginç bilgi ise Kolombiyalı kadınların estetik ameliyatı sevdikleri. Kolombiyalı kadınlar yuvarlak hatları seviyor sanırım ve vücutlarından hoşnut olmadıklarında bıçak altına yatmaktan çekinmiyorlar. Kolombiya dünyada kozmetik amaçlı yapılan estetik operasyonlarında dünyanın 5. büyük merkezi.