Bolivya Hakkında Sizi Şaşırtacak 10 İlginç Bilgi

1. Melon Şapkalı Aymara Kadınları

Bolivya’da kafalarında küçük melon şapkalar olan geleneksel kıyafetleri içinde Aymara kadınları göreceksiniz. Bu yerel kadınların batı tarzı hem de kafalarına göre oldukça küçük şapkaları neden taktıklarını sorabilirsiniz. İşte cevabı. Bu melon şapkalar İngiliz demiryolu işçileri tarafından ülkeye girmiş. 1920’li yıllarda İtalya’dan büyük bir şapka sevkiyatı olmuş. İtalyanlar minyon tipli olan İtalyanların kafalarının da küçük olduğunu hesaplayarak şapkaları da küçük yapmışlar.



Fakat Bolivyaların kafa ölçüleri Avrupalılar ile aynı imiş. Bu durum karşısında ellerindeki şapkaları satabilmek için Avrupa’daki tüm kadınların melon şapka taktığını ve bunun çok moda olduğu söylenmiş. Ve böylece şapkaların hepsini ucuza kadınlara satmışlar. O zamandan beri bu melon şapkalar Aymaralı yerli kadınlar tarafından kullanılıyor. Şu anda melon şapkaların fiyatı 15 ile 500 USD arasında değişiyor.

2.  2 Bayrak, 36 Etnik Grup ve 37 Resmi Dil

Bolivya birbirinden farklı etnik gruplardan oluşan bir ülke. Bunu resmi isminden de anlamak mümkün; Çokuluslu Bolivya Devleti. Toplam nüfusun %60 Aymara ve Quechua yerlisi. Ülkenin 36 farklı etnik grubu var her birinin dili resmi dil olarak kabul edilmiş. Ülkenin iki bayrağının olmasının da sebebi bu. Renkli karelerden oluşan mozaik şeklindeki Wiphala bayrağı ülkedeki etnik yapının çeşitliliğini simgeliyor.

3. Bolivya Ölüm Yolu

Macera severler mutlaka bu ismi ve yolu biliyordur. Diğer adıyla Yungas yolu La Paz’ı Croico’ya bağlayan yolun büyük bir bölümünün tek şeritli olduğu ve yol kenarlarında koruma demirlerinin olmadığı bir yol. Bu yolda her yıl neredeyse 300 kişi hayatını kaydediyor. 1990 yıllarından beri turistlerin ilgisini çeken bu yolda tur firmaları dağ bisikleti turları yapıyorlar. La Paz’da birçok firma Ölüm Yolu’na günübirlik turlar düzenliyor. Ben yapamadım fakat gidenler bisiklet parkurunda genelde yokuş aşağı gidildiğini çok tehlikeli ve zor olmadığı ama manzaranın çok güzel olduğunu belirttiler.



4. La Paz Cadılar Pazarı

Mercado de Las Brujas  diğer adıyla Cadılar Pazarı La Paz’da ki bir diğer ilginç yer. And dağları insanlarının bereket tanrıçası olan Pachamama için birçok dua ve ayin düzenleyen yerel halk bu pazara gelip ayinleri için çeşitli malzeme ve diğer ihtiyaçları için iksirler alıyorlar. Burada her şeye bir iksir bulabilirsiniz. Burada satılanlar arasında en ilginç olanlardan biri de kurutulmuş llama fetüsü. Bu llama fetüsünü evlerinin temellerine kendilerine şans getirsin diye koyuyorlarmış.
5. Renkli Renkli, Çeşit Çeşit Patates
Güney Amerika’nın hemen hemen her yerinde karşınıza çıkan patates Bolivya’da çok popüler. Dünyada yaklaşık 5000 adet patates çeşidi var ve bunların 3000’ü Peru, Bolivya, Şile, Ekvador ve Kolombiya’dan. Bolivya’da 400’en fazla patates çeşidine rastlayabilirsiniz. Bunların bazıları siyah ve beyaz renkli sanki birer taşa benziyor. Bunun sebebi bu patateslerin suyunun azalması ve bundan dolayı 30 sene saklanabilinir.
Bolivya’da restoranlarda “Yajua” adlı bir sos göreceksiniz bu da patatesin yanında tükettikleri vazgeçilmez bir sos.
 


6. Ayakkabı Boyacıları

Dünyanın ekonomisi zayıf ya da gelişmekte olan birçok ülkesinde sokaklarında ayakkabı boyacıları göreceksiniz. La Paz sokaklarında da ayakkabı boyacıları var elbette fakat bunların bazılarının yüzünde yün kar maskeleri var. Bu maskeleri rüzgar, soğuk ya da güneşten korunmak için takmıyorlar. Ailelerine destek olmak için para kazanmak için ayakkabı boyacılığı yapan öğrenciler ve yetişkinler tanıdıkları ve okul arkadaşları onları tanımasın diye bu maskeleri takıyorlar. Bu hikaye beni gerçekten çok etkiledi. Alın teri ile çalışan bu insanlar yaptıklarıyla gerçekten gurur duymalı.

7. Simon Bolivar’ın Ülkesi

Bolivya ismini nereden alıyor diyenler olabilir. Ülke ismini Orta ve Güney Amerika’daki birçok ülkenin ( Bolivya, Peru, Kolombiya, Venezuella, Ekvador, Panama) bağımsızlık savaşına liderlik eden ve savaşan ünlü asker Simon Bolivar’dan alıyor. Kongre üyesi Manuel Martin Cruz “Romulus Romalı ise o zaman Bolivar’da Bolivyalı olmalı” diyerek ülkenin isminin Bolivya olmasını parlamentoya sunmuştur. 3 Ekim 1825 yılında bu teklif kabul edilmiş ve ülkenin adı Bolivya Cumhuriyeti olmuştur. Daha sonra 2009 yılında yeni anayasa değişikliği ile ülkenin adı Çokuluslu Bolivya Cumhuriyeti olmuştur.

Simón Bolívar

8. Dünyanın En Yüksek Başkentleri

Bolivya’nın başkenti Sucre (2750 metre- 9022 feet) olsa da La Paz ülkenin yönetim başkenti olarak dünyanın en yüksek başkenti olma unvanını taşıyor. Denizden yaklaşık 3650 metre veya 11.940 feet yükseklikteki bu şehre gelen yabancılar ve turistlerin en büyük sorunu yükseklik hastalığı oluyor. İnsan vücudu 2500 metre ya da 800 feet’ten daha yükseğe çıktığında yükseklik hastalığının belirtilerini göstermeye başlayabiliyor. Yükseklik hastalığı deyip geçmeyin ölümle sonlanabilir. Bu hastalığın belirtileri ve önlemek için yapmanız gerekenleri bu siteden okuyabilirsiniz.

LA PAZ

9. Uyuni, Dünyanın En Geniş Tuz Düzlüğü

Her sene yaklaşık 1 milyon turistin ziyaret ettiği Uyuni tuz gölü gerçekten görülmesi gereken bir yer. Yer ile göğün birleştiği bu yerde kendinizi sonsuzlukta hissedeceksiniz. 10.582 km2 büyüklüğündeki alan gerçekten çok büyü. Bir örnekle açıklamak gerekirse burası Lübnan kadar bir alan. Ülkenin Potosi bölgesinde denizden 3.656 metre yükseklikteki Uyuni için en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ederim.



10. Hayatımda Gördüğüm En İlginç Hapishane

Bir hapishane hayal edin burada her şey parayla. İçeri giriş için bile 20 BS alınıyor. Hapishanede berber, manav, bakkal ve diğer tüm ihtiyaçlar için dükkanlar var. Paranız yeter ise plazma televizyonu ve sıcak suyun olduğu odalar bile kiralayabilirsiniz. Burası kendi başına ayrı bir dünya ve cumhuriyet olmuş. Bazı mahkumlar para kazanmak için turistlere hapishane turu düzenliyor. İsterseniz yine bu tur dahilinde hapishanede kalabilirsiniz. Burası hakkında bir diğer ilginç bilgi ise Coca-Cola firması hapishanede sadece Coca-Cola satılması için hapishane ile bir anlaşma yapmış!

Bolivya ile ilgili daha fazla bilgi almak ve okumak için Bolivya hakkındaki diğer yazılarıma bir göz atın.