Dikkat! Havayollarının Aldığı Ekstra Ücretler Neler?

Seyahate çıkacaksınız uçak biletlerine bakıyorsunuz ve çok iyi bir fiyata bir bilet gördünüz ve aldınız. Kredi kartınızdan çekilen ya da biletin üzerinde gördüğünüz fiyat gerçek fiyat olmayabilir. Bu nasıl olabilir? diyebilirsiniz. İndirimli, promosyon, ekonomi sınıfı biletlerin birçoğunda bazı servisler olmuyor bu yüzden fiyatları daha uygun ve ucuz oluyor. İşte bilet alırken fark etmediğimiz havayollarının aldığı bazı ücretleri sizler için yazdım. Biletinizi almadan önce havayolu şirketinin sunduğu servis ve hizmetleri ve bunlar için talep ettiği ücretleri iyice incelemenizi ve ona göre biletinizi almanızı tavsiye ederim. Bazen neredeyse bilet parası kadar ek ücret ödemeniz gerekebilir.



Biletleme ve Servis Ücretleri 

Biletinizi havayolunun internet sitesi, müşteri hizmetleri ya da satış ofisinden alırken biletme işlemi için sizden bir servis bedeli alır ki bunu almayan havayolu şirketi hemen hemen yoktur herhalde. Alışık olduğumuz biletleme ücretinin dışında da havayolu şirketlerinin aldığı başlıca ücretler şöyle.

Telefonla Rezervasyon

Bazı şirketler yolcuların biletlerini web üzerinden almasını tercih ediyor ve müşteri hizmetlerini arayarak alınan biletlere ek bir ücret ekliyor.

Tarih / Saat / Güzergah Değişikliği 

Planlar değişebilir ve biletinizin saati, tarihini ve varış noktasını değiştirmek isteyebilirsiniz. Değişiklik için istenen ücretler bazen ucuza aldığınız biletiniz kadar olabilir.

Bilet İptali 

Uçamıyorsunuz ve biletinizi açığa aldırmak ya da iptal etmek istiyorsunuz, bunun için alınan ücretleri de mutlaka bilet alırken sorun.

Ödeme

Bazı havayolu şirketleri bazı bankalar ve kredi kartı şirketleriyle özel anlaşmalar yapıyor ve anlaşmalı olan ödeme yöntemleriyle biletini almanızı istiyor. Eğer bunların dışında bir ödeme metodu seçerseniz sizden ödeme için ekstra bir ödeme komisyonu alabiliyor.

Refakatsız Yolcu

Yanında ailesi ya da kanuni temsilcisi olmadan seyahat eden çocuk yolcular için birçok havayolu şirketi refakatçi hizmeti vermekte. Bunların bazıları ücretsiz olup bazıları ise epey yüksek olabilir.

Bilet Makbuzu Arama Ücreti 

Biletinizin makbuzunu havayolu şirketinden yeniden talep ettiğinizde bazı havayolu şirketleri, makbuz arama ücreti karşılığında size makbuzunu iletiyor.

Credit card payment



Bagaj Ücretleri

Uçak biletlerinin fiyatları düştükçe, yanınıza alacağınız bagaj hakkı da düşüyor. Yani neredeyse şirketler kendin uç yanına da bir şey alma diyor gibi. Bagajınız var ise ucuz havayollarından bilet almak size pahalıya mal olabilir çünkü bagajlarınız için neredeyse bilet kadar para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bazı havayolları bagaj ağırlığı ve de boyutu konusunda çok katı kuralları var. Bagajla ilgili ödemeniz gereken başlıca ekstra ücretler şöyle:

El / Kabin Bagajı
1. ve 2. Genel Bagajlar
Fazla Bagaj
Büyük Boy ve Ağır Bagajlar
Özel Ekipmanlar ve Evcil Hayvan
Luggage
By Pixel Buddha



Diğer Ücretler

Ödenecek ekstra ücretler servis ve bagaj ile sınırlı değil tabii ki. Havayolu şirketleri yolcularına daha iyi hizmet ve servis vermek için de bazı ek ücretler talep ediyor. Bunlardan bazıları söyle:

Online Check-in ve Koltuk Seçimi

Uçuştan önce check-in yapmak, uçaktaki koltuğunuzu seçmek ya da daha geniş koltuk aralığı olan bir yer seçmek isterseniz bunu da belli bir ücret ödeyerek yapabilirsiniz.

Öncelikli ve Hızlı Uçağa Biniş

Normal sınıf bir bilet aldınız ama sırda beklemek istemiyor ve uçağa öncelikli binmek istiyorsunuz, bunun için bir ücret ödeyerek işlerinizi daha hızlı halledebilirsiniz.

Uçuş İçi Hizmetler

Biletinizi aldınız ve konforlu bir uçuş hayal ediyorsunuz fakat çok fazla hayal kurmayın çünkü gün geçtikçe havayolları şirketleri uçuş sırasında size daha az servis ya da bunları ücretli veriyor. Yemek, içecek, müzik, film, internet, yastık, battaniye gibi birçok hizmet uçaklarda paralı satılıyor.

Upgrade

Uçuşta daha iyi bir koltuk ve servis hizmeti almak isterseniz, yine ek bir ücret ödeyerek uçuş sınıfınızı yükseltebilirsiniz.

Uçakta Unutulan Eşyaların İadesi

Uçakta eşyanızı mı unuttunuz. Sorun değil havayolu şirketine bunu size yollaması için bir ücret ödersiniz ve havayolu şirketi size eşyanızı yollar.

Kısacası havayolları şirketleri neredeyse hiç bir şeyi ücretsiz vermiyor artık. Havayolu şirketlerinin ücretlendirme politikaları bankalarınınki kadar yaratıcı olmaya başlamış. İleride uçaktaki tuvaleti kullanmak için ücret isterlerse şaşırmayın. Biletinizi alırken biletin ücret ve kurallarını dikkatlice inceleyin!