Dünya’nın En Büyük 5. Ülkesi Hakkında 15 İlginç Bilgi

Yaklaşık 8.5 milyon km2’lik bir alan ve 200 milyondan fazla nüfusa sahip olan Brezilya kapladığı alan ve nüfus bakımından Dünya’nın 5 büyük ülkesi. İşte bu büyük ve güzel ülke hakkında bazı ilginç bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Her Köşe Başında Bir Anahtarcı

Rio de Janeiro’nun her sokağın köşesinde ya da üzerinde küçük bir anahtarcı dükkanı görebilirsiniz. Bu şehirde neden bu kadar çok anahtarcı var bilmiyorum fakat bunlardan bazıları 7/24 hizmet veriyorlar.

2. El Hareketlerine Dikkat!

Brezilyalılar sıcakkanlı insanlar ve duygularını vücut dilleriyle gösteriyorlar. Brezilyalıların kullandığı birçok hareket var fakat ben sadece bilmenizde fayda olacağını düşündüğüm iki tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.

“OK” İşareti

Dünyanın birçok ülkesinde OK işareti her şey yolunda, tamamdır, anlaştık anlamına gelir. Fakat Brezilya’da bu işaretin anlamı pek de iyi değil hatta biraz hakaret içeriyor. Anlamı ise de bizde ki anlamla aynı anlama geliyor.

Dolu İşareti

Rio de Janeiro’da karnaval zamanı taksi bulmak biraz zor oluyor. Bizde taksi bulmak istediğimizde taksicilerin bize bir el hareketi yaparak yanımızdan geçtiğini gördük fakat hareketin tam olarak ne anlama geldiğini anlayamadık. Bu işaret dolu anlamına geliyormuş. Bir araç ya da bir mekan dolu ise Brezilyalılar bu işareti kullanarak dolu olduğunu gösteriyorlar.



3. Futbol Hayatlarının Bir Parçası

Futbol ya da “futebol” Sao Paulo’ya 1890’ların sonlarında Charles Miller adındaki Brezilya doğumlu bir İngiliz tarafından getirilmiştir. O zamandan beri futbol Brezilya’da çok sevilen yaygın bir spor olmuştur. Brezilya’da her şehrin bir stadyumu vardır. Beş kez Dünya Kupasını kazanan Brezilya’nın dünyaca tanınan futbolcusu Edson Arantes do Nascimento yani Pele’dir. Rio’nun devasa stadyumu 180.000 kişiyi alabiliyor.

4. Ayakla Voleybol Oynamak Mı?

Brezilya’nın kumsallarında insanların voleybolu sadece ayakları ve kafalarını kullanarak oynadığını görebilirsiniz. Ayak voleybolu ilk kez 1965 yılında Octavio de Moraes tarafından Rio de Janerio’da  Copacabana Plajında oynandı.

5. Samba Geçişleri için Stadyumlar

Brezilya’nın en ünlü şeylerinden biri de kesinlikle Rio de Janeiro Karnavalı. İlk karnaval 1855 yılında yapıldı. İlk samba okulu Deixa Falar 1928 yılında Rio’nun Estacio bölgesindeki siyahı vatandaşlar tarafından kuruldu. Şimdi ise samba okulları ve karnaval hem Rio hem Brezilya’nın diğer şehirleri için çok önemli bir gelir kaynağı. Samba okullarının geçişleri ve karnavallar Sambadrome denilen özel stadyum alanlarında yapılıyor artık. İzleyiciler kendilerine ayrılan alanlardan samba okullarının geçişlerini izliyorlar.



6. Dansın Ülkesi

Dünyaca meşhur Samba dansının dışında, Brezilya’nın başka meşhur ve güzel dansları var. Mesela Forro ve Capoeira.

7. Yerel İçkileri Caipirinha

Caipirinha için Brezilya’nın ulusal içeceği diyebiliriz. Caipirinha şeker kamışı likörü Cachaca, şeker, buz ve ezilmiş misket limon dilimlerinden yapılıyor. Şekerli bir içki olduğundan dikkatli için çarpabilir. Görünüş olarak Mojito’ya çok benziyor.

8. Coca-Cola Yerine Guarana

Coca-Cola dünyanın birçok yerinde olduğu gibi tabii ki Brezilya’da da var. Fakat Guarana meyvesinden yapılan bu gazlı içecek Cola’dan daha çok seviliyor. Guarana aynı zamanda Brezilya dışında Arjantin, Portekiz ve Japonya’da da üretiliyor.



9. Japonları Görünce Şaşırmayın

1908 yılında Japon gemisi Kasato Maru ilk Japon göçmenleri Brezilya’ya getirdi. O zamandan beri göç devam etti. Şu anda Brezilya’da 1.6 milyon Japon-Brezilyalı yaşıyor ve bu da Japonya dışında en fazla yaşayan Japon nüfusu.

10. Dünyada En Fazla Havalimanına Sahip İkinci Ülke

Brezilya’da 4000’den fazla havalimanı var ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra en fazla havalimanına sahip ülke Brezilya.

11. Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı Ücretsiz

Brezilya’da geniş bir LGBT topluluğu ve bu grubun Brezilya’da birçok yasal hakkı var. Bunlardan biri de cinsiyet değiştirme hakkı. 2009 yılından beri sağlık bakanlığının onayı ile cinsiyet değiştirme operasyonu yapmak mümkün ve ücretsiz.



12. Başkenti Bir Uçağa Benziyor

Brezilya’nın başkenti Brasilia dünyanın en genç ve modern başkentlerinden biri. Bu şehir belli bir plan dahilinde 41 ay içinde inşa edildi ve 1960 yılında Brezilya’nın başkenti oldu. Şehre gökyüzünden bakıldığında şehrin planının bir uçağa benzediğini rahatlıkla görebilirsiniz. Şehrin birbirinden güzel modern binaları görülmeye değer.

13. Dünyanın İkinci Büyük Nehri, Amazon

Amazon nehri 6992 kilometre uzunluğu ile Dünya’nın en uzun ikinci nehri. Saniyede 209,000 m3 su akıtan nehir ise hacim bakımından en büyük nehri.

14. En Büyük İkinci Hidroelektrik Santrali

Brezilya ve Paraguay sınırında ve Parana nehri üzerine kurulu Itaipu barajı Dam dünyanın ikinci büyük hidroelektrik santrali. Baraj 7.7. km uzunluğunda ve 196 metre yüksekliğinde yaklaşık 65 katlı bir binaya eş değer. Barajın inşaatında tam 12.3 milyon m3 beton kullanıldı, yedi yıl boyunca tam 40.000 işçi çalıştı. İnşaatta kullanılan demirlerle 380 tane Eyfel Kulesi yapılabilirdi. Brezilya’nın %26, Paraguay’ın %78 elektrik tüketimini karşılayan bu devasa barajı 2.5 saat süren özel anlatımlı bir tur ile gezebilirsiniz. Tur biletlerini bu siteden alabilirsiniz.



15. Afrika Dışındaki En Fazla Afrikalı Nüfusa Sahip Şehir

Salvador Bahia eyaletinin başkenti ve Afrikalı kölelerin Güney Amerika kıtasına getirildikleri ilk liman. Bu yüzden şehrin Afrika kökenli yaşayanları toplam şehir nüfusunun %82’isini oluşturuyor. Afrika kıtası dışındaki en çok Afrikalının yaşadığı tek şehir Salvador de Bahia’dır.