Buenos Aires’te Alışveriş

Arjantin’in başkenti Buenos Aires ülkenin en büyük, Latin Amerika’nın da en büyük şehirlerinden biridir. Dünyanın her yerinden göçmenlere kucak açan şehrin çok kültürlü bir yapısı vardır. Buenos Aires Avrupalı tarzdaki mimarisi, zengin kültürel yapısı, lezzetli şarapları ve tutku dolu Tangosu ile turistlerin ziyaret ettiği gözde şehirlerdendir. Şehirde yapacak birçok şey var. Bunlardan bir tanesi ise alışveriş. Alışveriş yapmak isteyen herkes burada kendi zevkine ve bütçesine göre bir şeyler bulabilir. Haydi, Buenos Aires’in alışveriş hayatına bir göz atalım.



1-Herşeyden Önce, Blue Rate Nedir?

Arjantin’e seyahat etmiş birçok kişiden yanınıza olabildiğince nakit USD ya da EUR alarak gitmeniz gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Bunun sebebi ise Arjantin’in son yıllarda yaşadığı ekonomik sıkıntılar. Arjantin devletinin ekonomi politikaları gereği yabancı döviz alımlarında ciddi sınırlamalar vardı. Bu yüzden de devletin resmi döviz kurları ile gerçek piyasanın yani karaborsanın fiyatlarının arasında ciddi farklar oluştu. Ben 2015 Mart ayında Buenos Aires’de iken bu fark %30’lar civarında idi ama %50 farkın olduğu zamanlarda olduğunu duydum. Yani cebinizdeki 100 USD Arjantin’de 130 USD oluyordu. Bu yüzden de herkes USD ve EUR’sunu Blue Rate’e (Mavi Oran, ismini mavi rengi olan yeni Amerikan Dolarından alıyor) göre karaborsa da bozduruyordu. Turistler bile ATM’lerden USD ve EUR çekemiyorlardı. Fakat 2015 yılının sonlarına doğru yeni seçilen başkan Mauricio Macri bu sıkı döviz kısıtlamalarını kaldırdı. Zamanında %40 olan farklar şimdi %5 civarına düşmüş durumda. Ben 2015 Mart ayında Buenos Aires’de iken bu fark %30’lar civarında idi yani cebinizdeki 100 USD Arjantin’de 130 USD oluyordu. İnsan bu kur farkıyla alışveriş yapmasında ne yapsın:-) Değerli bir eşya ya da yüksek tutarlı bir alışveriş yapacaksanız ben yine nakit yapmanızı öneririm ama eskisi gibi binlerce Dolar ile seyahat etmenize gerek yok. Seyyar döviz alıcıları en fazla Calle Florida’da bulunur. Burada döviz bozdururken paranızı sayarak ve bir parçasının kopmuş olup olmadığını kontrol ederek alın. Yırtık paralar bir sorun olmazken kopmuş paraları kabul etmiyorlarmış.

5 Arjantin Pesosu

2- Şehrin En Popüler Alışveriş Sokağı;  Calle Florida

Bu sokağa ilk girdiğinizde kendinizi İstiklal Caddesi’ne gitmiş gibi hissedebilirsiniz. Burası trafiğe kapalı, yol boyunca çeşitli dükkânların olduğu turistlerin mutlaka ziyaret ettiği bir alışveriş sokağı. Arjantin hayvancılık konusunda ileri bir ülke ve bunun doğal bir yansıması olarak ülkede güzel ve kaliteli deri ürünlerini uygun fiyatlara bulmak mümkün. Calle Florida’da da birçok deri ürünleri satan dükkân bulacaksınız. Yalnız gün boyu gezip akşam salına salına alışveriş yaparım diye düşünmeyin. Buradaki dükkânlar akşam 19:00’den sonra kapanmaya başlıyor.

3- Malbec Şarabı

Arjantin denilince ilk akla gelenlerden biri de hoş kokulu ve güçlü Malbec şarabıdır. Günümüzde Malbec denilince akla ilk Arjantin gelse de bu şarabın anavatanı Fransa’nın Loire Vadisi’ndeki Cahors bölgesidir. Fransa’da artık çok az üretilen bu şarabın yeni anavatanı artık Arjantin olmuştur. Şarap seven biri iseniz 2 saat 15 dakika uçuş mesafesinde olan şarap bağlarının ve üretilerinin yer aldığı Mendoza gitmenizi ve en az 2 gün geçirmenizi tavsiye ederim. Eğer Mendoza’ya gidemiyorsanız, Buenos Aires’de  bulunan birçok güzel şarap dükkanı ve evinde Malbec ve diğer güzel Arjantin şaraplarını tadabilir ve satın alabilirsiniz. Türkiye’deki şarap fiyatlarıyla buradaki şarapların fiyatlarını karşılaştırdığınızda gerçekten birkaç şişe Malbec şarabı almadan eve dönmek pek akıllıca değil.

4-San Telmo’nun Antikacı Dükkânları

San Telmo Buenos Aires’in en eski ve tarihi semtlerinden birisi. Arnavut kaldırımı taşları ve eski koloni sitili eski evleriyle hem turistleri hem de halkı kendine çeken bu şirin mahalleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Burası aynı zamanda eski eşyaları ve antikaları sevenler için tam bir cennet. Özellikle eski eşyalar almak için pazar günü Calle Defensa üzerinde kurulan pazara gelmek lazım. Pazar günü gelemezseniz de üzülmeyin, Calle Defensa üzerindeki ve tarihi Mercado de San Telmo’daki (San Telmo Pazarı) eskici ve antikacı dükkânlarında çok güzel eşyalar bulacağınızdan eminim. Sokağın en iyi antikacı dükkânlarından bazıları Silvia PetrocciaGuevara Art Gallery, ve  Gil Antigüedades.



5-Tango Ayakkabıları ve Müzikleri

Tango, Avrupa’dan gelen işçi sınıfının yaşadıkları kalp kırıklıklarını, melankoliyi, asiliği ve hırçınlığı temsil eder. Bu tutkulu dansı ve müziği öğrenmek için dünyanın birçok yerinden insanlar Buenos Aires’e gelirler. Şehrin çeşitli meydanlarında özellikle San Telmo’da sokakta performans yapan sanatçıları görebilirsiniz. Dans etmiyorsanız bile şıklığı ve zarafeti ile aklınızı çelecek olan Tango ayakkabı satan dükkânlara gitmenizi tavsiye ederim. Benim favori dükkânım Comme Il Faut. Web sitesinden bile ne kadar güzel ayakkabılar ürettiğini görebilirsiniz. Arjantin’den güzel bir hatıra ya da hediye almak isterseniz bence bir Tango albümü almalısınız. Buenos Aires’i hatırlamak istediğinizde Tango müziklerinin melodileri sizi Buenos Aires’e götürecektir.

6- Sokak Pazarları

Dükkânlarda gezmeyi sevmiyor hem şehrin sokaklarında yürümek, hem şehri yaşamak hem de alışveriş yapmak istiyorsanız. Buenos Aires’te sokaklarda kurulan pazarlarına gitmelisiniz. İşte şehirde kurulan 4 popüler Pazar.

  • San Telmo Pazarı- Feira de San Telmo: Her pazar Calle Defensa’da sabah 10 ile akşam 5 arasında kurulan bu pazarda canlı müzik, Tango dansçıları, yerel yemekler, deri ürünleri, el işi hediyelikler, kıyafetler, takılar ve antika eşyalar bulabilirsiniz.
  • Serrano Pazarı- Feria de Plaza Serrano: Her cumartesi ve pazar günü Plaza Serrano (Serrano meydanı) etrafında 12:00 ile 19:00 arasında kurulan bu pazarda ilginç ve dizayn ürünler bulabilirsiniz.
  • Mataderos Pazarı – Feira de Mataderos: Her pazar şehrin biraz dışında Mataderos semtinde 11:00 ile 18:00 arasında kurulan bu pazarda Gaucho (Atlı Çoban) kültürüyle ilgili otantik ürünler bulabilirsiniz. Yağmurlu günlerde pazar açılmayabilir.
  • Zanaatkarlar Pazarı-Feira de Artesanos de Plaza Francia: Her Cumartesi ve Pazar günü şehrin meşhur mezarlığı Recoleta’nın yanındaki Plaza Fracia’da 11:00 ile 20:00 arasında kurulan bu pazarda sokak sanatçıları, müzisyenle ve çeşitli el sanatları ile uğraşanların tezgahlarını bulabilirsiniz.

Buenos Aires’e en rahat ve kısa uçuş Türk Hava Yollarına ait. Daha uygun fiyatlı uçak bileti için Avrupa üzerinden aktarmalı uçuşlara bakmak lazım. Buenos Aires uçak bileti almak için Turna.com‘un sitesini ziyaret edebilirsiniz. Kullanımı kolay ve Türkçe olan Turna.com’dan uçak bileti alırken kredi kartı puanlarınızı da kullanabilirsiniz. İyi yolcuklar 🙂