Beni Etkileyen 15 Yol Filmi

Kimi aşktan kimi hasretten, kimi hayattan kaçmak kimi hayata başlamak, kimi kendini bulmak kimi kendini kaybetmek, kimi özgürlük kimi bir şeye ait olmak için yollara düşer. İşte benim en iyi 15 yol filmimde de herkesin kendini yollara atma sebepleri farklı. Aman dikkat bu filmler yollara düşmenizi, o güzel coğrafyalara seyahat etmenizi sağlayabilir.



 Thelma & Louise (1991)

Arkansaslı garson Louise ve ev hanımı Thelma’nın evdeki eş ve erkek arkadaşlarını geride bırakıp küçük bir hafta sonu kaçamağı yapmak planıyla yola koyulurlar. 1 Oscar ödülü alan bu film güzel bir kaçış ve yol filmi.

 

  • Gün Doğmadan (1995)-Gün Batmadan (2004)- Gece yarısından Önce (2013

Fransız öğrenci Celine ile ve Amerikalı turist Jesse Budapeşte’den Viyana’ya giden trende tanışıp sohbete başlarlar. Jesse’nin teklifi üzerine trenden inerler ve gün doğana kadar Viyana sokaklarında dolaşır ve birbirlerini tanırlar. Gün doğmadan birbirlerine bir söz vererek ayrılırlar. Bu romantik üçlemeyi izlediğinizde Jesse ve Celine’in yollarının yeniden kesişip kesişmediğini öğreneceksiniz.



  • Şimdi yada Asla (2007)

Kanser hastalığıyla savaşan iki ihtiyar hastanede tanışırlar ve ölmeden önce yapılması gerekenler listelerini yapmak için beraber yollara düşerler. Hayatı ertelememek gerektiğini ve hiç bir şey için geç olmadığını gösteren sıcak bir yol ve arkadaşlık filmi.

 

  • Temmuzda (2000)

Fatih Akın’dan güzel bir yol ve aşk filmi. Alman Daniel’in Hamburg’ta bir partide tanıştığı Türk kızı Melek’in ardından yollara düşüp onu Türkiye’de bulmasının hikayesi. Alman kız arkadaşı Juli ile Daniel’i yolda bir sürü macera beklemektedir. Çok güzel bir yaz , aşk ve yol filmi.



  • Özgürlük Yolu (2007)

Üniversiteden yeni mezun olmuş başarılı Christopher işini,evini,eşyalarını ve parasını geride bırakıp otostop çekerek yollara düşer ve Alaska’nın vahşi doğasına varır. Modern yaşamdan kaçış filmi Christopher McCandless’ın gerçek hayat hikayesinden esinlenerek yapılmıştır.

 

  • Özgürlük Yolu (2010)

Sibirya’da ki bir hapishaneden kaçan bir grup mahkumun Moğolistan, Baykal Gölü, Ulanbatur ,Gobi çölü , Himalaya dağlarını aşarak Hindistan’a ulaşmalarını izleyeceksiniz. Özgürlükleri için yollara düşen mahkumların doğa karşısında verdikleri zorlu maceraları ve filmdeki doğa manzaraları gerçekten olağanüstü.



  • Motosiklet Günlüğü (20014)

1952 yılında tıp fakültesinden mezun olmadan önce cildiye öğrencisi Ernesto Guevara ve bio kimyacı arkadaşı Alberto Granado’nun Arjantin’den başlayan 8000 km’lik motosiklet yolculukları. Güney Amerika halklarını tanıma fırsatı bulan bu iki arkadaşın yol hikayeleri gerçekten çok etkileyici ve insani. Che Guevara ’nin ilerleyen yıllardaki devrim mücadelesini etkileyen bu seyahatlerin kitabını da okumanızı tavsiye ederim. Film ayrıca 1 oscar ödülü sahibi.



  • Tibet’te 7 Yıl (1997)

Nanga Parbat dağına tırmanmaya gelen iki dağcı Harrer ve Henrich, Henrich’in bacağını sakatlamasında dolayı tırmanışa başlamadan geri dönerler. Başlarından türlü maceralar geçen ikili sonunda Tibet’e yerleşirler. Harrer ( Brad Pitt) Tibet’in kutsal lideri Dala Lamai ile tanışır ve ilginç dostlukları başlar. Çocukluğumuzda bize Tibet’i görme aşkı aşılayan bu filmin görsel büyüsüne kapılmamak imkansız.

 

  • Walter Mitty ‘nin Gizli Yaşamı (2013)

Meşhur Life dergisinin fotoğraf departmanın 16 senelik emektar çalışanı Mr. Walter Mitty’nin hayatı eviyle işi arasında gidip gelmektedir. Sonra birden bire bu monoton hayatı derginin son sayısında basılacak olan kapak fotoğrafının negatifinin kaybolmasıyla alt üst olur. Negatifi bulmak için yaptığı seyahatler ve maceraları Walter’ın hayatını değiştirir.

 

  • Gökyüzünde Bir Ayna (2011)

Katmandu’da bir okuldaki çocuklara gönüllü olarak İngilizce öğretmeye çalışan İspanyol Laia’nın hikayesi. Vizesini uzatmak için Katmandu’lu bir dağ rehberi ile evlenen Laia‘nın hayatı bundan sonra değişecektir. Dünyanın çatısı Nepal ve Katmandu’nun harika görüntüleri sizi hayran bırakacak.



  • Küs Kardeşler Limited Şirketi (2007)

Birbirinden faklı üç erkek kardeşin babalarının ölümünden sonra Hindistan’daki yolculukları. Yol boyunca birbirleriyle yaşadıkları komik hikayeleri ve yeniden kardeş olmaya çalışmaları Hindistan’ın renkli coğrafyasıyla birleşince çok eğlenceli bir film olmuş.

 

  • Yaban (2014)

Çalkantılı hayatından kaçış için 1100 millik Pasifik Tepesi yürüyüş yolunu yürümeye karar veren Cheryl Strayed ‘in 94 günlük gerçek yaşam öyküsünü izleyeceksiniz. Bu zorlu yolda attığı her adımda geçmişine geri döner ve hayatının muhasebesini yapar. İnsan nereye giderse gitsin sorunlarını da yanında götürüyor.



  • Her Şey Güzel Olacak (1998)

Cem Yılmaz’dan güzel ve zevkli bir aile ve yol filmi. Fırıldak Altan ile kendi halinde olan Nuri kardeşinin çalıştığı ecza deposundan ilaç çalması ve mafyadan kaçışları . Komik bir aile ve yol filmi.

 

  • Küçük Gün Işığım (2006)

Bu sefer geniş ailemiz yollara 7 yaşındaki küçük Olive’in California’daki Küçük Gün Işığım seçmelerine girmesi için yola düşüyor. Volkswagen marka karavana doluşan ailenin Alberqueque’dan California’ya süren eğlenceli yol hikayesi.



  • Kumsal (2000)

20’li yaşlarındaki bir grup gencin ellerine geçen bir hazine haritasıyla kayıp cennet adaya düşmesinin hikayesi . Tayland’ın Phi Phi adasında çekilen bu filmden sonra Tayland’ın bu eşsiz doğasını görmek isteyeceksiniz.