Peru Hakkında 10 İlginç Bilgi

1. Alpakalar ve Lamalar

Alpakalar ve Lamalar deve ailesinden gelen yünleri, etleri ve taşımacılık için And Dağlarında yetiştirilen evcil iki deve türüdür. İkisi de birbirinden tatlı Alpaka ve Lama’lar kuzen sayılırlar. Genelde birbirine karıştırılan bu hayvanlardan Lamalar Alpakalardan daha büyüktürler. Alpaka’ların tüyleri Lama’lara göre daha kalitelidir ve tercih edilir.

2. Chifa Mutfağı

Peru’da Çin mutfağının etkisini göreceğim aklıma bile gelmezdi. 19.yüzyılın sonları ve 20.yüzyılın başlarında Çin’in Kanton bölgesinden göçenler Chifa adı verilen mutfağı oluşturmuşlar. Chifa restoranları Peru ve Çin malzemeleri Çin usulünde yapılıyor. Chifa restoranları Peru’nun en popüler yerleri. Neredeyse her sokakta bir tane Chifa restoranı görmek mümkün.



3. Pisco Sour

Hem Şili hem Peru’da çok meşhur olan hatta her iki ülke en iyisi ve gerçeği bizim dedikleri alkollü bir kokteyl. İçkinin Pisco kısmı üzümden yapılan bir brendi, sour ise ekşi bir turunçgil ya da limon suyu kısmını oluşturuyor. Perulular Peru Pisco’suna misket limonu suyu, şurup, buz, yumurta beyazı ve bitki ve baharatlardan yapılan yüksek alkol oranlı Angostura Bitters içkisi koyuyorlar.

4. Ceviche

Güney Amerika’da keşfettiğim ve en sevdiğim yemekler listesine aldığım bir diğer yemek ise Ceviche. En basit haliyle anlatmak gerekirse terbiye edilmiş çiğ balık. Aslında bu çok eski bir pişirme yöntemi. Ateşin olmadığı zamanlarda insanlar asidi yüksek sularla yemek pişirirlermiş. Ceviche genelde tatlı patates, mısır, avokado, salata ve yeşil muz ile servis ediliyor. Ceviche hakkında detaylı bilgi almak ve yazımı okumak için tıklayınız.

5. Gizemli Nazca Çizgileri

Pek çoğumuz Nazca ya da diğer adıyla Sechura çölünde yer alan gizemli devasa büyüklükteki Nazca Çizgilerini Eric von Daniken’ın 1968’de yayımladığı Tanrıların Arabaları kitabından duymuşuzdur. Yazarın bu kitabından sonra Nazca Çizgileri turist akınına uğramış ve halen Peru’nun önemli turistik yerlerinden biri olmuştur. 1994 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine alınan bu çizgiler toplam 450 km2’lik bir alana yayılmıştır. Bu çizgileri özel uçak turlarıyla seyredebilmek mümkün.



6. Huacachina- Çölde Bir Vaha

Çölün ortasında doğal bir göletin etrafında kurulu bu küçük köyde sadece 115 kişi yaşıyor. Burayı ilk gördüğünüzde ya da geldiğinizde kendinizi Sahara Çölü’ndeymiş gibi hissedebilirsiniz. Köy en yakın şehir olan Ica’ya 10 dakika mesafede. Lima’dan Ica’ya otobüsle 5 saatte ulaşılıyor. Bu güzel köyün resmini aynı zamanda 50 SOL kağıt parasının arkasında da görebilirsiniz.

1990’lı yıllardan beri kum tepelerinde 4×4 araçlarla yapılan turlar ve kum sörfünden dolayı burası oldukça popüler bir yer. Gerçekten çok zevkli bir aktivite yapmanızı tavsiye ederim. Daha fazla bilgi ve benim kum sörfü maceralarımı okumak için tıklayınız.

7. Machu Picchu

Dünyanın yeni yedi harikası listesine giren İnka’ların meşhur şehirlerinden Machu Picchu terkedilmesinden yaklaşık 400 sene sonra 1911 yılında Amerikalı kaşif Hiram Bingham tarafından tesadüfen bulunmuştur. Machu Picchu bir yerleşim yerinden çok botanik ve genetik araştırmaların yapıldığı, birbiriyle akraba olmayan insanların yaşadığı bir yermiş. Tarihçiler buranın zamanının bir araştırma geliştirme merkezi ve kampüs gibi kullanıldığını söylüyorlar.



8. Rengarenk Mısırların Ülkesi

Peru’da 55 çeşit mısır yetişiyormuş. Biz 55 çeşidini göremedik ama gerçekten boy boy ve renk renk mısırları sofranızda, sokaklarda, pazarlarda görmek çok normal.

9. Patatesin Anavatanı

Yapılan araştırmalar patatesin kökeninin Peru’nun güneyi ile Bolivya’nın kuzeybatı bölgeleri olduğunu gösteriyor. Genel olarak Güney Amerika’da çok tüketilen bu sebze özellikle Peru ve Bolivya mutfağından önemli bir yere sahip. Peru’da 3000’ün üzerinde patates çeşidi olduğunu öğrendik. Bazı Perulular “Soy mas Peruano que la papa” diyorlarmış yani “Ben bir patatesten daha Peruluyum”.



10. Dünyanın En Derin Kanyonu

Eminim ki dünyanın en derin kanyonu denilince akla ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Büyük Kanyon gelir. Fakat dünyanın en derin kanyonu Peru’nun Arequipa şehri yakınlarındaki Cotahuasi Kanyonudur. 3,535 metre derinliği olan bu kanyon Amerika’daki kanyondan neredeyse iki kat daha derindir.