Arjantin Hakkında 12 İlginç Gerçek



1. Mate

Arjantin’de birçok yerde ve kişinin elinde yuvarlak bir deri ya da metalden yapılmış bir kâsenin içinden demir bir kamış aracılığı ile bir şey içtiğini göreceksiniz. Arjantin yanı sıra Paraguay, Uruguay, Bolivya ve Brezilya’da da çok popüler olan Güney Amerika’da yetişen “Ilex Paraguayensis” isimli bitkinin yeşil yapraklarından yapılan bu çay yüzyıllardan beri uyarıcı etkisinden dolayı çay ve kahve yerine tüketilen günlük bir içecek. Tadı biraz acımsı olan bu çayı Türkiye’de birçok aktarda ve baharatçıda bulabilir ve deneyebilirsiniz.

2. Lezzetli Etler Diyarı

İspanyolların Arjantin’i fethinin ardından ülkeye büyükbaş hayvanlar 1536 yılında getirilir. Ülkenin geniş ve verimli düzlüklerinden ve tüketimin az olmasından dolayı büyükbaş hayvanlar hızlı bir şekilde ürerler. Yılda kişi başı 99 kg et tüketimiyle dünyanın 2.en çok et tüketen ülkesi Arjantin’in etleri aynı zamanda dünyanın en lezzetli etlerinden. Türkiye’deki yıllık tüketim ise yaklaşık 33 kg. Ağızda dağılan ve lokum gibi bu etleri yemek için şimdi fırsatım olsa hemen Arjantin’e uçardım.



3. Malbec Şaraplarının Bir Numaralı Üreticisi

Fransız kökenli bir üzüm olan Malbec 1886 yılında belediye başkanının emriyle Mendoza’da bir botanikçi tarafından ekilir. Ve yıllar içinde Fransa’dan daha fazla üretim yapmaya başlanır. Günümüzün 18 soylu üzümünden biri olan Malbec üretiminin %75’i Arjantin’de yapılmakta. Malbec şarabı denilince de Arjantin’de ilk akla gelen yer ise Mendoza. Şarap severlerin bu bölgede en az 3-4 gün kalıp şarap evlerinin bağlarını, üretim yerlerini ve mahzenlerini gezmeli ve şaraplarının tadına bakmalı.

4. Küçük İtalya

43 milyon nüfuslu Arjantin’de 19. yüzyılda göçen İtalyan kökenli Arjantinlilerin sayısı 25 milyon civarında. İtalya dışında en fazla İtalyan nüfusunun yaşadığı yer Arjantin. Buenos Aires İtalyan göçmenlerin en yoğun yaşadığı yerlerden biridir. İtalyanların buraya göç etme sebepleri İtalya’daki eyaletlerin birleşip tek bir devlet olması ile ekonomi ve siyasi atmosferin kötüleşmesi ve Arjantin’in göçmenleri ülkeye kabul etmeleridir. Bundan dolayı buradaki yoğun İtalyan etkisini hemen hissedecek ve göreceksiniz. Dillerine yansıyan İtalyanca kelimeler, İtalyan aksanı, el hareketleri, her köşe başında karşınıza çıkan makarnacılar ve dondurmacılar sizi kendinizi küçük İtalya’da olduğunuzu hissettirecek.



5. Tutku ve Aşkın Dansı; Tango

İtalyanların yanı sıra 19.yüzyıl başlarında Avrupa’nın birçok ülkesinden de Arjantin’e gelen işçiler göç etmiştir. Yeni gelen bu işçi sınıfının ülkeye uyum sağlama sürecinde yaşadıkları zorluklar, hayal kırıklıkları ve getirdikleri kültürel miras Arjantin kültürünü etkilemiştir.

Buenos Aires’te göçmen işçi sınıfından dolayı erkek nüfusu artmış ve bu yüzden fahişelik gelişen bir endüstri haline gelmiş. Kadınların az olmasından dolayı genelevler önünde uzun kuyruklar olur ve bu sırada bekleyen erkekleri eğlendirmek için küçük Tango müzik grupları çalıştırılmış. İşçi sınıfının eğlencesi olan bu genelevler zaman içinde orta ve üst kesimin de uğradığı yerler arasında olmuş ve böylece aşkı, kalp kırıklıklarını, melankoliyi, asiliği ve hırçınlığı temsil eden bu müzik ve dans yaygınlaşmaya başlamıştır.

6. Ülke İsmini Gümüşten Alır

Arjantin’i fethetmeye gelen Avrupalılar bu topraklarda gümüş olduğunu düşündüklerinden buranın adı Latince’de Argint olarak yazılan gümüşten gelmektedir. Tabii ki fetihçiler buraya geldiklerinde karşılarında gümüş bulamamışlar fakat ülke ismini Argint kelimesinden almıştır.



7. Gal Dili Konuşuluyor

Arjantin’in Avrupalı birçok göçmeni kabul etmesinden dolayı ülkede çeşitli etnik azınlık gruplara rastlamak mümkün. Bunlardan biri de ülkenin güneyinde yer alan Patagonya bölgesinde yaşayan Galliler. 1865 yılında Patagonya bölgesine gelen Galliler Y Wladfa bölgesinde halen yaşamakta ve Gal dilini ve kültürünü yaşatmaktadırlar.

8. Peso’dan 13 Sıfır Atıldı

1923 yılında Dünyanın en zengin 10. ülkesi iken şimdi 54. sıraya düşen ülkenin ekonomi yönetimi kötü olduğundan 1970 yılından bu yana ulusal paraları Peso’dan 13 sıfır atmak zorunda kaldılar.

9. Kayıp İnsanlar Dönemi

1976 ve 1983 yılları arasındaki askeri cunta yönetimi sırasında ülke işkence, suikast, cinayet ve birçok vatandaşın bir gece ansızın kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılmasına tanık oldu. Bu dönem sırasında ülkede 30.000’den fazla insan kayıplara karıştı. Ülkenin her yerinde halen bu kayıp kişilere ait anıtlar ve anma etkinlikleri yapılmakta. Bu anma gösterilerinden biri de Buenos Aires’deki Plaza de Mayo meydanında her perşembe kafalarına kayıp çocuklarının bebek bezlerini bağlayıp toplanan anneleri.



10. Dünyanın En Geniş Caddesi

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e ilk gittiğimde şehrin merkezindeki dünyanın en geniş caddesi olan 9 Temmuz Caddesi beni uzunluğu ve genişliği ile etkilenmişti. 14 şeritli bu caddenin birde kendisine paralel uzanan 4 sokağı var. Karşıdan karşıya ne kadar hızlı yürürseniz yürüyün tek seferde geçmek mümkün değil.

11. Siyasiler ve Bira

Arjantin’de içtiğiniz biraların üzerinde ülkenin önemli siyasi liderlerinin isim ve resimlerini görürseniz şaşırmayın. Buenos Aires’deki Peron Peron Resto Bar 2013 yılında Evita adlı bir bira çıkarttı. Ve daha sonra da 1970’li yılların gerilla grubu adını taşıyan “Montonero” birası ve Cristina Fernandez de Kirchner ve eşi başkan Nestor Kirchner adına “Double K” birasını çıkarttılar. Karşı parti de eski başkanları Hipolito Yrigoyen adına 3 farklı bira çıkarttı. Arjantin’de siyaset hayatın her alanına yayılmış. Tadını çıkartın! Ayrıca ülke Evita Peron’u çok seviyor ve onu her yerde anıyor.

12. Aynı Cinsiyetli Evlilikler

Dünyanın birçok ülkesinde aynı cinsiyetli kişilerin ilişkileri bile bir tabu iken Arjantin 2010 yılında aynı cinsiyetten olanların evliliklerini kabul etti. Arjantin Güney Amerika’daki aynı cinsiyet evliliğini onaylayan ilk ülke oldu.

Arjantin seyahatinizi planlarken bu siteye de göz atmanızı tavsiye ederim.