Viyana’nın Güzel Saati Ankeruhr

Viyana’nın 1. bölgesi yani eski tarihi merkezini gezerken şehrin en eski yerlerinden biri olan Hoher Meydanında bulunan Anker Saatini (Ankeruhr) ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Anker Saati (Ankeruhr) ilk bakışta iki binayı birbirine bağlayan süslü bir köprü gibi gözükse de aslında Art Nouveau tarzında yapılan çok güzel tarihi bir saatdir. Saat Hoher meydanında Düğün Çeşmesi’nden (Vermählungsbrunnen) sonraki en eski yapı olan Anker Sigorta şirketinin (şimdiki adıyla Helvetia Sigorta) binaları arasında yer alır. Yüksekliği 10 metre genişliği 7 metre ve çapı 4 metre olan saat 1911 ve 1914 yılları arasında ressam ve heykaltıraş Prof. Franz von Matsch tarafından, saat mekanizması ise saat ustası Franz Morawetz tarafından yapılmıştır.

Alışagelmiş dışında yatay şekilde dizayn edilen saatte 12 adet ünlü tarihi şahsiyetin bakırdan yapılmış tasvirleri Viyanalılara zamanı gösterir. Bakır tasvirlerin her biri yaklaşık 2.6-2.8 metre arasında uzunluğundadır. Saatin turistleri cezbeden tarafı ise her gün saat 12:00’de bu ünlü şahsiyetler müzik eşliğinde bir geçit töreni yapar. Her şahsiyete uygun ayrı bir müzik eşlik eder.

Hangi saati, hangi kişinin temsil ettiği ve onlara eşlik eden müzikleri aşağıda bulabilirsiniz.

Saat Ünlü Şahsiyetler Müzik
1  Marcus Aurelius Pythische Siegesode des Pindar- 5. Yüzyıldan
2 Şarlman (Karl der Große) Hildebrandlied- 9.Yüzyıldan
3 6. Leopold ve eşi Bizans prensesi Theodora Angela Nibelungenlied- 13.Yüzyıldan
4 Bestekar ve Şair Walther von der Vogelweide Kreuzfahrerlied – 13.Yüzyıldan
5 Habsburglu Kral Rudolf ve eşi Hohenberg’li Anna Unverzagt
6 Usta Mimar Hans Puchsbaum Es liegt ein Schloss in Österreich- 15. Yüzyıla ait bir halk şarkısı
7 Son Şövalye ünvanlı Kutsal Roma İmparatoru I. Maximilian  Innsbruck, ich muss dich lassen
8 Belediye Başkanı Johann Andreas O du lieber Augustin- 17. Yüzyıla ait bir Viyana halk şarkısı
9 Kont Ernst Rüdiger Kriegslied- 17. Yüzyıldan
10 Savoy Prensi Eugen Prinz Eugen- 1719 yılına ait bir halk şarkısı
11 İmparatoriçe Maria Theresia  ve eşi İmparator 1.Franz Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Menuett Köchel-Verzeichnis 355” adlı eseri
12 Besteci Joseph Haydn Joseph Haydn’ın “Die Himmel erzählen” adlı eseri

Müziklerin orjinali eskiden 800 borulu bir organ tarafından çalınmaktaymış fakat 2. Dünya savaşı sırasında çıkan büyük yangından sonra organ tamir edilememiş. Şu an dinlediğimiz müzikler 1978 yılında bir Viyana klisesindeki orjinal bir organdan alınmış ses kayıtlardan oluşmaktadır.



Saatin üzerinde bulunan elinde kelebek tutan bebek hayatı, elinde kum saati tutan iskelet ise ölümü temsil eder. Saatin alt tarafında binalarla birleşen yerlerinde ise Adem ile Havva’yı görebilirsiniz. Saatin arka planını oluşturan cam mozaik, metal ve mermerden yapılmış levhanın ortasında çift başlı kartal ile Viyana şehrinin eski arması yer alır. Arma ve kartalın etrafını bilim, sanat, aşk, müzik, tiyatro, sanayi, ticaret ve Viyana mutfağı gibi konuları temsil eden 12 adet küçük sembol çevreler.

Saatin arkasına bakmak birçok turistin aklına gelmez. Saatin arkasında da geceleri ışıklandırılan yuvarlak bir saat vardır. Kolonlar yerine çatı kirişlerini taşıyan 4 adet çocuk heykeli bulunmaktadır. Saatin üzerinde ortasında sigorta firmasının logosu olan altın rengi bir çapa, yanlarında ise korumayı sembolize eden iki adet şahin vardır.

Saatin bu özelliklerinin dışında aslında benim ilgimi çeken ilginç bir hikayesi var. Bu güzel saat İkinci Dünya Şavasının tüm zorluklarını atlatmış.  Saat Rus bombardımanlarından ve 1945 yılındaki büyük yangından zarar görerek de olsa günümüze kadar ulaşmış. Fakat neredeyse ertiliyormuş. Ruslar ve saat hakkında anlatılan hikaye hep Rusların saati parçalayıp eritmeye başladığı şeklinde. Aslında yazılı kaynaklara bakılırsa bunu yapanlar Viyana metal tacirleri imiş. Tabii ki savaş döneminde maden sıkıntısı yaşanıyor. Metal tacirleri saatin yanına gidiyorlar, o sırada saat görevlileri de geliyor ve yaşanan tartışmalardan sonra saat eritilmekten kurtarılıyor. Ne mutlu ki Viyana halkı saatina sahip çıkmış ve bu güzel saat şehrin güzel bir köşesinde bize zamanı ve tarihi hatırlatıyor.  1992 yılından beri saatin bakımı beri düzenli olarak saat ustası Arno Kalivoda tarafından yapılıyor.  Saat en son tadilatını 2013 yılında geçirmiş.