Küba Hakkında Bilmeniz Gereken 18 Şey

2014 Aralık ayında benim ve kız kardeşimin Atlantik Okyanusu geçiş macerası son bulmuş, ayağımızı ilk kez karaya Antigua adasının güneyindeki İngiliz limanı bölgesinde atmıştık. Kısa zamanda etraftaki halk ve diğer denizcilerle arkadaşlık kurmuş, dünyadaki önemli gelişmeler hakkında bilgiler almaya başlamıştık. Birçok insan Küba’daki ambargonun yakın zamanda kalkacağı haberini bize söyledi. Bizde acaba ambargo kalkmadan ve Amerikalı turistler adaya akın etmeden önce Küba’ya gitsek mi dedik.

Normalde seyahat planlarımız içinde Küba yoktu. Dominik Cumhuriyeti ardından Havana’ya uygun bir uçak bileti bulunca Küba’ya gitmeye karar verdik. Sadece 5 gün kalabildiğimiz Küba’da Vinales, Havana ve çevresindeki yerleri gezebilme şansımız oldu. Genel olarak komünist sistemin getirdiği bürokrasi ve turistler üzerinden çok para kazanma çabaları bizi yorsa da Küba’yı ambargo öncesi gördüğümüz ve güzel dostluklar edindiğimiz için çok mutluyuz. Oradayken öğrendiğimiz ve bize ilginç gelen bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Pişt, Şişt Sesleri 

Küba’da kendinizi küçük bir kedi gibi hissedebilirsiniz. Neden mi? Çünkü burada herkes birbirine pişt, şişt gibi seslerle sesleniyor. Bu sesleri erkekler sokaktan geçen beğendikleri her kadının arkasından söylemekle beraber yerel halkta birbirini bu şekilde çağırıyor.

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway bana pişt dedi 🙂

2. Canlı Müzik

Küba denilince eminim ki herkesin aklına Küba salsa dansı ve kanınızı kaynatacak ritimdeki müzikleri geliyordur. Küba da dans ve müzik günlük hayatın bir parçası. Okulda, sokakta, parkta, restoranda, plajda kısaca her yerde.

 

3. Tuvalet Kâğıdı Veren İnsanlar

Küba’da birçok şey ithal edildiğinden hemen hemen her şey kısıtlı kullanıyor. Bundan dolayı gittiğiniz restoranların tuvalet ve lavabolarının yanında size tuvalet kağıdı veren insanlar görebilirsiniz.

4. Sabunu Olmayan Tuvaletler ve Evler

Küba’da konaklama ya otellerde ya da casa particular adı verilen devletten aldıkları izinle evinde yabancı turist ağırlamaya izni olan ev pansiyonlarında oluyor. Sabun da kısıtlı kullanılan temizlik ürünlerinden biri ve kaldığınız evlerin banyolarında ya da gittiğiniz restoranların lavabolarında sabun görmezseniz şaşırmayın. Yanınıza giderken basit temizlik maddelerinizi alsanız iyi olur.

5. Kısıtlı İnternet/Wi-fi

Tabii ki internet var ama sadece ülkenin %5’i internete erişebiliyor. Küba’daki tatilinizde her anınızı fotoğraflayıp bunları sosyal medya hesaplarınızda paylaşamayacaksınız. Bence internetten uzakta bir tatil yapmak, etrafınızdaki keşfetmeniz açısından çok güzel. Fakat bazen acil bir iş için internete girmeniz gerekirse saati 8 USD olan interneti satın almaya hazır olun. İnternet ve Wi-fi bağlantıları sadece 5 yıldızlı otellerden alabilirsiniz

6. Eski Amerikan Arabaları

Küba fotoğraflarının vazgeçilmez dekorlarından biri de 1940 yıllardan kalmış Amerikan arabalarıdır. Bu arabalar halen taksi ve dolmuş olarak kullanılıyor. Birçok turistin yaptığı gibi eski bir Amerikan arabasıyla bir şehir turuna çıkmanızı tavsiye ederim.

7. Coco-Taksiler

Sokaklarda Coco taksiler görüyorsanız bilin ki siz Küba’dasınız. Şehirde kullanılan bir diğer yaygın ulaşım aracı ise Coco Taksi. Adını ve şeklini Hindistan cevizi meyvesinde (Coconut) aldığı için ismi Coco Taksi.

8. Turistlere Özel Banknot

Ülkenin ulusal para birimi CUP, Küba pesosu. Şu anda yaklaşık 25 Küba pesosu 1 USD’a denk geliyor. Turistler maalesef ülkenin yerel para birimini kullanmıyor. Dünyada turistlere özel bir para birimi oluşturan tek ülke bildiğim kadarıyla Küba. Turist parası CUC yaklaşık 25 Küba pesosuna değer. Yani pratikte turist parası Amerikan dolarına eş değer.  Turistlerin aldığı her şey normal vatandaştan 25 kat daha pahalı. Daha yüksek fiyatlarla alışveriş yaptığınızı bilmek çok hoş bir duygu olmasa da genel olarak uygun fiyatlara kalacak yer ve restoranlar bulabilirsiniz.

9. Istakoz Cenneti

Restoranların menülerinde sıkça karşınıza çıkacak bir yemekte ıstakoz olacak. Türkiye’de pahalı olduğu için pek yiyemediğimiz bu deniz kabuklusunu burada çok uygun fiyatlara yiyebilirsiniz. Istakoz ızgara, salata, pilav, alkollü bir kokteyl, tatlı ve kahveden oluşan bir menüyü 10 CUC / USD’ a satın alabilirsiniz.

10. Süt Parası İsteyenler

Küba ilgili gezi yazılarında tanıştığımız insanların bizden çocukları için süt parası isteyecekleri yazıyordu. Bizden süt parası isteyen birileri çıkmadı fakat bizi bir salsa partisine davet edip sonra da içtikleri kokteylleri ödeyecek paraları olmadığı bize ödeten bir çift oldu. Sanırım kimileri süt kimileri ise alkol için para istiyor.

11. Havana Club

Küba’nın dünyaca ünlü içkisi Havana Club romunun fiyatı 5 CUC yani 5 USD’dan başlıyor. Buraya kadar gelmişken mutlaka hediyelik birkaç şişe Havana Club almanızı öneririm.

12. Herkes Puro Satıyor

Küba’nın simgelerinden bir diğeri ise puro ve puro fabrikaları. Ülkede her şey de olduğu gibi puro üretimi de devlet kontrolünde. Tanıştığınız birçok Kübalı size çalıştığı puro fabrikasından çok daha ucuza puro getirebileceğini söyleyecektir. Getirdikleri puro kutularındaki hologramın gerçek olup olmadığına dikkat edin. Genelde bu merdiven altı üretim purolarda sahte denetim pulu ve hologram kullanıyor.

13. En Ucuz Dondurma

Küba’ya defalarca giden Brezilyalı bir arkadaşım bana Havana’nın meşhur dondurmacısı Coppelia’ya gitmemi tavsiye etmişti. Fidel Castro’nun Amerikan dondurma markalarından daha çok dondurma üretmesi amacıyla başlayan bu projesinin adı Fidel’in sekreteri Celia Sanchez’in en sevdiği balerin Coppelia’dan gelmektedir. 1966 yılında faaliyete geçen bu dondurma markası günde 35000 kişiye dondurma servis etmektedir. Havana’daki yeri 1000 kişilik kapasitesi ile dünyanın en büyük açık hava dondurma salonu. Bir porsiyon dondurma için 10 kuruş gibi bir para ödeyen halk buraya boş kaplarla gelip ev içinde dondurma alıyorlardı.

14. Eğitimli Kübalılar

Okuma yazma oranının %99.8 olan Küba’da eğitim devlet tarafından destekleniyor ve ücretsiz. Devlet bütçesinin %13 eğitim harcamaları için kullanılıyor. Küba’da 6 ile 16 yaş arası eğitim zorunlu. Darısı tüm ülkelerin başına.

15. Coca-Cola Yok

Coca-Cola hangi ülkelerde satılmıyor? Coca-Cola 1962 yılından beri Küba’da, 1950 yılından beri de Kuzey Kore’de satılmıyor. Hâlbuki Küba 1906 yılında Amerika dışında Coca-Cola’nın şişelendiği üç ülkeden biri idi.

16. Guantanama Körfezinin Aylık Kirası 4085 USD

Amerika Birleşik Devletleri ve Küba’nın 1903 yılında imzaladıkları bir anlaşmaya göre Amerika Birleşik Devletleri 121 km2’lik bu alan için Küba devletine ayda 4085 USD kira ödüyor. Fakat Küba hükümetinin bu çekleri hiç bir zaman nakde çevirmediği söyleniyor.

17. Ortalama Maaş 20 USD

İnsanların ortalama aylık maaşı 25 USD civarında. Bu maaşla neler alınabileceğini siz hesaplayın? Bir çift Levi’s pantolon 30 USD, 1 litre benzin 1.35 USD, 1 kilo tavuk 3.8 USD, 1 kilo peynir 3.6 USD, 1 kilo soğan 2 USD, 1 adet otobüs bilet 0.04 USD.

18. Her Kübalı Kadının Rüyası “Passion Turca”

Havana’da evinde kaldığımız Daisy çok hoş sohbet ve güler yüzlü biriydi. Kendisiyle Türkiye hakkında konuştuğumuzda bize daha önce de Türk misafirleri olduğunu söyledi ve ardından ağzındaki baklayı çıkardı. Türkiye’deki erkekler Passion Turca (Türk Tutkusu) filmindeki gibi mi diye sordu. Biz hayatımızda ilk defa bu filmi duyuyorduk. Filmi izlemediğimiz için sorusuna cevap veremedik ama bu filmin Küba’daki herkes tarafından bilindiğini söyledi. Filmde evli ve mutsuz bir İspanyol kadınının İstanbul’da bir turist rehberi ile olan tutkulu ilişkisini anlatılıyor. Filmdeki Türk rehberi canlandıran kişi ise Hintli bir aktör.

https://www.youtube.com/watch?v=Pk3NMO339aE

 

“Küba Hakkında Bilmeniz Gereken 18 Şey” için 2 yanıt

  1. Bence bu listenin güncellenmesi lazım.
    Pişt şişt sesleri büyük ihtimal laf atmadan ya da turist gördük para kazanalım ile ilgili. Biz hiç yaşamadık.

    Tuvalet kağıdı problemi neredeyse kalmamış. Sabun ise hala lüks tüketim malzemesi olmasına rağmen turistik her mekanda ve casalarda var.
    İnternet ve wifi yok yazıp altına var yazmak doğru değil. Başlığı Kısıtlı bir biçimde var yazmak daha kolay olabilirdi.
    İnternetin saati 1,5cuc ve sadece otellerde satılmıyor. Ve ilginç olan ilk günden beri böyle imiş. Siz otelden aldığınız için öyle biliyor olabilirsiniz.

    Turistlerin moneda nacionali kullanamadıkları doğru değil. Tomarla peso alıp alışverişlerde gayet rahat kullandık. Bu da eskiden beri böyle. Efsane dilden dile yayılmış.

    Coca Cola olmadığı doğru değil. Meksika bandrollü coca cocalaları kırsalda bile bulabiliyorsunuz.

    Kübalı kadınların rüyası mıdır bilmiyorum ama artık Türk dizileri daha çok biliniyor.

    Hızlı yazdım. Ofansif birşey yok. Yanlış anlamayın.

    1. Merhaba Erkan Bey,
      Yorumlarınız için teşekkürler. Maalesef kısıtlı sürelerde gezdiğimiz için ülkedeki tüm gerçekleri ve durumları göremiyoruz. Bilgilendirmeler için teşekkürler. Eminim Küba’ya gidecek kişilerin için faydalı olacaktır.
      İyi günler

Yorumlar kapatıldı.