Kanarya Adaları mı? Orası Neresi?

İnsan bir sürü yer ismi duyar da onların nerede olduğunu bilmez. Benim için de Kanarya Adaları öyle olmuştur. Defalarca adını duyduğum bu adalar topluluğunun nerede olduğunu buralara gelmeden önce bilmiyordum.

Kanarya Adaları Fas’ın güney sınırından 100 km batıda yer alarak Avrupa Birliğinin en uzaktaki kara parçası oluyor. İspanya’nın 17 otonom bölgesinden biri olan Kanarya Adaları  7 büyük ve 5 küçük adadan oluşuyor. Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montana Clara ve Roque del Qeste. Muhtemelen bunlardan birkaçı belki aklınızda kalacak. En büyük adalarından biri de bizim şu anda bulunduğumuz ada Gran Canaria. Gran Canaria’nin başkenti Las Palmas ve Tenerife’nin başkenti Santa Cruz bu adalar topluluğunun iki başkenti.

kanarya adasi_harita

Adalarda toplam 2.2 milyon kişi yaşıyor. Tenerife 900 binlik nüfusu ile en kalabalık adası (900 bin nüfus) arkasından  850 bin kişiyle nüfus olarak Gran Canaria geliyor. Yurtdışı uçuşlarının çoğu Gran Canaria’da ki Las Palmas’a geliyor. Gran Canaria, Tenerife, Lanzorete, Fuerteventura adaları en önemli turist adaları. Buranın yazları uzun ve sıcak kışları da kısa ve ılık geçtiğinden ve genelde sıcaklık 18-20 derecenin altına inmediğinden Batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri ve Rusya için harika bir tatil yeri oluyor. Adalar senede yaklaşık 12 milyon turisti ağırlıyor. Volkanik olan adalardan sadece El Hierro’da aktif bir volkan var. Bu volkan en son 2011 yılında patlamış.



ADA TARİHİ

İstilalar ve Koloniyal dönem öncesi adaların yerlileri Guanches’lerdi. Adalar birçok millet ve korsan tarafından saldıra uğramış ve yönetimi altına girmiş. Fenikeliler, Yunanlar, Kartacalılar, Osmanlılar, Portekizler, Hollandalılar, İspanyollar bunlardan bazıları. Tabii ki adalara en fazla hâkim olanlar İspanyollar.

1501 yılında Kemal Reis Kanarya adalarından bazılarına saldırmış. 1585 yılında ise Koca Murat Reis Tenerife adasını ve valisini ele geçirmiş. Adayı ve valiyi bir sene sonra fidye karşılığında serbest bırakmış.

kanarya adasi

ADA ADINI NEREDEN ALIYOR?  

Seyahat ettiğim yerlerin adının nereden geldiğini ya da ne anlama geldiğini hep merak ederim. Pe ki Kanarya adaları adını nereden almıştı? Güzel sesli sarı kanaryalardan mı? Yoksa adını bu kuşlara mı vermişti. Kanarya kuşlarının anavatanı evet bu ada ve adını buradan alıyor. Fakat adaya adını veren ise köpekleri. Romalılar Gran Canaria adasındaki çok sayıdaki hem evcil hem de vahşi köpeklerden dolayı bu adaya Canariae Insulae demişler. Bundan dolayı bu adalara Canaria- Kanarya denilmiş. Adada eskiden ne kadar köpek vardı bilmiyorum ama sokaklarda herkes elinde bir köpekle dolaşıyor. Sanırım köpek sahibi olmak adanın geçmişinden geliyor.

Kanarya Kuşları aslen kahverengi ve yeşilimsi benekli fakat yüzyıllar boyunca insanların melez ırk yetiştirme çalışmalarından sonra kuşlar günümüzdeki sarı rengini almış. Kanaryaların sadece erkekleri ötermiş ve bu kuşlar telefon ve diğer ev aygıtlarının seslerini taklit edebiliyorlarmış.

kanarya kusu

CEFAKÂR KANARYA KUŞLARI

İngilizler madenlerinde gaz kaçaklarını tespit etmek için küçük bir kuş bulundururlarmış. Kuşlar karbon monoksit ve metan gibi zehirli gazlarını insanlardan daha önce hissediyorlarmış. Kanaryalar çok öttüklerinden dolayı diğer kuşlara göre madenlerde daha çok tercih ediliyormuş. Bu güzel hayvanlar maalesef madenlerde böyle cefakârca çalışmışlar ve telef olmuşlar. Eminim günümüzde dünyadaki diğer madenlerde çok daha ileri erken uyarı sistemleri kullanılıyordur. Maalesef Türkiye bu konuda sınıfta kalan örnekler sergiledi son günlerde.