Teknede Yaşamın Zor Yanları

Teknede Hareket Biraz Zor

Teknede attığınız her adıma dikkat! Tekne devamlı sağa sola sallanarak yol alır ve hep sabit bir yere tutunarak yürüyün. Hava bozar ve tekne savrulmaya başlarsa da, kendinizi halatlarla sağlam bir yere bağlamanız gerekmektedir.

Aslında teknedeki en büyük cambazlık yemek hazırlayıp pişirmektir. Mutfakta yemek yaparken tezgahta gereksiz ve özellikle keskin bir şeyler olmaması çok önemli. Bir bakmışsınız hop patatesler soğanlar yuvarlanıp lavaboya ya da yere düşmüş. Ocağın üstünde tencereleri sabitleyip düşmesini engelleyen kelepçeler olduğundan, tencereyi ocağın üstüne rahatlıkla bırakabilirsiniz.

teknede yasam

Gelelim ikinci en zorlu aktivitelere, tuvalete gitmek ve duş almak. Bir elinizle tuvalet kapağını açarken bir elinizle kıyafetlerinizi çıkarmak ve aynı anda savrulmadan kendinizi bir yere sabitlemek biraz maharet istiyor. Yıkanırken ya da dişinizi fırçalarken suyu yakalayabilmek ise  oldukça eğlenceli oluyor.

Teknedeki tüm eşyalarda tekne gibi hareket halinde olduğundan her şeyi sabitlemeniz gerekmekte. Dolap içlerine bir şey yerleştiriyorsanız onları kaymayacak ya da hareket etmeyecek şekilde yerleştirmeniz lazım. Boşluklar varsa araya sünger parçaları koymanız gerekiyor aksi takdirde devamlı bir takırtı sesi duyarsınız. Dolap kapaklarını da özel kilitler ya da güçlü yapıştırıcı bantlarla sabitlemenizde fayda var,  hiç beklemediğiniz bir anda dolap kapağının  açılıp içindeki eşyaların yerlere dağılması sizin için bir kabusa dönüşebilir.

Düzen Disiplin Şart

Tekne sizin eviniz ve her santimetrekaresine hakim olmalısınız.  Acil bir durumda hangi dolapta neyin olduğunu bilip, hemen onu almanız gerekebilir. Tekne içinde hem kendinizi sabit tutmak hem de aradığınız şeyi bulabilmek için tüm dolapları açıp bakma gibi bir lüksünüz yok maalesef. Bu yüzden dolapların dışlarına ya da iç kapaklarına içindekiler listesi  yapmanızda fayda var.



Uyku Düzeni Değişiyor

Nöbetler, dalgalı deniz, fırtına, sıcak hava , soğuk hava , deniz tutması vb gibi bir çok sebepten uykularınızın ritmi ve süresi gittikçe değişiyor. Çoğu zaman teknede uyurken kendimi lunaparktaki bir gondolda ya da bir hamakta gibi hissederim. Yatakta çok hareket etmemek için etrafınıza battaniye, yastık, çanta gibi yumuşak şeyler koyup kendinizi sabitlemeniz gerekebilir. Merak etmeyin vücudunuz bu salınımlara kısa sürede alışacak.

teknede uyku

Deniz Tutabilir

Karada yaşamaya alışkın olduğumuzdan tekneye adım attığınızda teknenin değişken salınımlarından dolayı vücudunuz tepki gösterebilir, deniz tutması yaşayabilirsiniz. Deniz tutmasında başlıca görülen belirtiler mide bulantısı, baş dönmesi, düşük tansiyon ve uyku halidir. Bu belirtileri yaşadığınızda içeride ve kapalı alanlarda vakit geçirmemenizi ve ufuk çizgisine odaklanmanızı öneririm. Kusmak için sakın tuvalete gitmeyin, içerde çok daha kötü hissedebilirsiniz, rüzgarı arkanıza alıp küpeşteden denize doğru  kusun. Denizde ister bir gün ister kırk yıl geçirin  deniz tutması her an başınıza gelebilir. Tabii ki  bunun da çaresi var, haplar ve bantlar. İlaçlar biraz uyku yapar. Deniz tutması da en fazla 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçer.

seasickness

Tamirattan Biraz Anlamak Lazım

Hareket halinde ve 7/24 çalışan bir tekne de illaki bakım ve tamirat gibi işleri oluyor. Uğrayacağınız marinalarda teknik servisler mevcut fakat bazen tamirat, bakım gibi işler için beklemeniz gerekebilir. Ya da aldığınız tamirat ve ürün iyi çıkmayabilir ve denize açıldığınızda sorunlar yaşayabilirsiniz. Yanınızda birçok şeyin yedeğini olabildiğinizce bulundurmakta fayda var. Deniz ortasında herhangi bir teknik sorunla karşılaştığınızda iş başa düşüp onu onarmak gerek. Ve emin olun ki yolda bir şeyler bozulup kırılacak.

Çatışmalar Olabilir

Dünyayı teknesiyle tek başına dolaşan birçok denizci var. Fakat bazen okyanus geçişleri gibi uzun geçişlerde insana ihtiyaç duyabilir ve yanınıza mürettebat almanız gerekebilir. Yanınızda olan bu kişi ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da hiç tanımadığınız marinadan aldığınız bir denizci olabilir ve bu kişilerle anlaşmazlık ve çatışma yaşayabilirsiniz. Ben karısını ilk marinada bırakan birçok denizci hikayesi dinledim. Bu yüzden bu tarz durumlara da hazırlıklı olmak lazım. Zaten yolculuklar karşımızdakini en iyi tanıyacağımız zamanlar değil midir?



Belirsizlik

Teknedeki tüm hazırlıklar tamam, rotayı belirlediniz, güzel bir rüzgar yakaladınız ve denize açıldınız. Birkaç saat ya da birkaç gün sonra hava değişti. Birden bire rüzgara, güçlü bir fırtınaya ya da bir akıntıya denk gelebilirsiniz. Bu gibi durumlarda hem rotanızı hem de varış sürenizi yeniden hesaplamanız gerekiyor. Denizde sizin dışınızda gelişen birçok şey olabilir. Planlarınız hiç bir zaman %100 gerçekleşmez. Denizde doğa ananın dedikleri geçerli. O yüzden fazla plan yapmadan kendinizi akışa bırakarak yolculuğun keyfini çıkartmaya çalışın.

teknede yasam zorluk_plan