Yeni Yıl ve Yeni Umutlar

Yeni bir yıla girmeye 2 gün kaldı! 2015’te neler yaptığınızı, nerelere gittiğinizi ve kimlerle karşılaştığınızı bir düşünün. 2015 nasıl bir seneydi sizin için? 2016 için yeni yıl dilekleriniz var mı? Her sene yeni bir yıla girerken insanlar neden dilek tutar biliyor musunuz? Bu geleneklerin kökenlerinin nereden geldiğini öğrenmek için yazıma bir göz atın.

  • Asurlular ve Sümerlilere ev sahipliği yapmış eski Babil şehrinin insanları her sene başında  tanrılarına borçlarını temizlemek ve ödünç aldıkları eşyaları geri vermek için söz verirlermiş.
  • Roma İmparatorluğu zamanından insanlar her yeni seneye girerken tanrıları Janus’a sözler veriyorlarmış. İngilizcedeki Ocak ayı yani January tanrı Janus’tan gelmektedir. Başlangıçların ve geçişlerin tanrısı olan Janus’un iki yüzü vardır. Biri geçmişe diğeri ise geleceğe bakar.
  • Ortaçağda, şövalyeler her sene Noel sonunda şövalyelik yeminleri yenilerlerdi.
  • Birçok Hristiyan da yeni yıl arifesinde kliselerde toplanır bir sonraki sene için dua eder ve yeni yıl niyetlerini söylerler.

Listeye bunun gibi dünyanın birçok yerinden farklı adet ve ayinler eklenebilir. Yüzyıllar içinde bu yeni yıl duaları ve yemin gelenekleri günümüz modern dünyasında yeni yıl için dilek listesi yapmak haline dönüşmüş. Bence içinde bulunduğun seneyi düşünmek, kendinle uzlaşmak ve yeni yıl için yeni dileklerde bulunmak gayet faydalı ve ferahlatıcı bir şey.

Siz de şimdi gözlerinizi bir dakikalığına kapatın ve önümüzdeki sene neler yapmak ve yaşamak istediğinizi bir hayal edin.

2016 sene için benim hayalim ayak basılmamış coğrafyalara gitmek ve keşfe devam etmek.

Herkese hayallarinin gerçekleşeceği bir yeni yıl diliyorum 🙂

travel as much