İznik’i Ziyaret Etmek için 7 Neden

Geçtiğimiz haftasonu arkadaşlar ve tanıdıklarla çok güzel ve keyifli bir İznik-Bursa turu gerçekleştirdik. Bursa’ya gidip gelirken hep önünden geçtiğimiz fakat bir türlü ziyaret etmediğimiz İznik’i gidip gördük sonunda. İznik ve çevresi doğası, tarihi ve insanlarıyla gerçekten görülmesi gereken bir yer. İşte İznik’e gitmek için size 7 sebep.

1. Şehrin Kurucusu Büyük İskender’in Komutanı Antigonus

Bölgedeki höyüklerden tarihinin çok daha eskilere dayandığını bildiğimiz İznik M.Ö. 316 yılında Büyük İskender’in komutanlarından Antigonus Monophthalmos tarafından kurulmuştur.  Daha sonra M.Ö. 301 yılında General Lysimakhos şehri Antigonius’in elinden alır ve adını karısının adı olan Nicaea olarak değiştirir.



2. Anadolu Selçuklu Devletinin İlk Başkenti

Selçukluların 1071 yılında Bizanslıları Malazgirt’te yenmelerinin ardından Anadolu’nun içlerine doğru ilerlemeye başladılar. Kutalmışoğlu Süleyman Şah şehri 1075 yılında aldı ve 1080 yılında başkent yaptı. Adı Nicaea’nın izi anlamına gelen İznik olarak değiştirildi. İznik Anadolu’daki ilk Türk başkenti olmuştur.

3. Bizans İmparatoru Theodoros – İznik İmparatorluğunu

İznik’in Türk başkenti olması çok uzun sürmedi. 1097 yılında 600.000 kişişilik 1. Haçlı Ordusu İznik’i kuşattı ve Türkler şehir yağmalanmasını önlemek için şehri teslim ettiler. Haçlılar İznik’i Bizanslılara bırakarak  İstanbul’u yağmalamayı tercih ettiler ve Latin imparatorluğunu kurdular. Bizanslı imparator Theodoros Lascaris İznik’e kaçarak burada imparatorluğunu ilan etti ve 57 yıllık Latin işgali sırasında Bizans’ı buradan yönetti.



4. Hıristiyanların 1.Konsülü

Hıristiyanlık tarihi için İznik çok önemli bir yere sahiptir çünkü 1.Konsül MS. 325 yılında İmparator 1.Constantinus döneminde burada toplandı ve hırıstiyanlık için çok önemli kararlar alındı. Bunlardan biri de aksi görüşler olsa da “Hz. İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğu” idi. Bunun dışında kabul edilen 20 maddelik metin Nikaia Kanunları ile olarak bilinir.

5. Meşhur İznik Çinileri

Osmanlı mimarisinde büyük öneme sahip olan çininin en iyi ustaları bu topraklarda yaşamıştır. İznik Çinisi 16. ve 17. yüzyıllarda zirveye ulaşmış fakat zamanla unutulmaya yüz tutmuş ike 1985 yılında İznik’te yeniden canlandırılıyor. Şehirde birçok Çini ustası ve atölyesi var. Fakat halen eski İznik çinisinin mercan ve ya domates kırmızısının rengini çözebilmiş değiller. İznik Çinilerinde %80 oranında kuvars kullanıldığından günlük kullanımda da değil de daha çok mimaride dekoratif amaçlı panolarda kullanılmış.

6. Türkiye’nin 5.Büyük Doğal Gölü

Marmara Bölgesi’nin en büyük Türkiye’nin en büyük 5. doğal gölü İznik Gölü, teknonik bir tatlı su gölüdür. Göl kenarındaki çay bahçesi, restoranlarda birşeyler yiyip içebilir manzaranın tadını çıkartabilir ya da çevresinde piknik yapabilirsiniz. 1. Konsülün toplandığı düşünülen Senato Sarayı’nı da  göl kenarında görebilirsiniz.



7. Köfteci Yusuf ve Yayın Balığı

Gezmeye gittiğimiz yerin yemeklerini, o yöreye özgü lezzetlerini tatmadan dönmek olmaz değil mi? İznik denilince akla iki lezzet geliyor. İznik’te 1996 yılında kurulan Köfteci Yusuf’un lezzetli köfteleri ve İznik gölünün kılçıksız balığı Yayın. Yayın balığının kılçıkları yok bu yüzden rahat yeniyor. Genelde tavada pişirilen balığın tadı mezgite benziyor. Köfteci Yusuf’un kısa sürede o kadar çok büyümüş ki Türkiye’nin 14 yerinde şubesi var ve köfte fabrikası Türkiye’nin en büyük köfte fabrikası. Restoranlarındaki kasap bölümünden paketlenmiş hazır köfte ve diğer et çeşitlerinden alabilirsiniz.