Atina’ya 42195 metre var- Maraton’un Öyküsü

Dünyanın çeşitli yerlerinde her sene 500’den fazla Maraton düzenlendiğini biliyor musunuz? Peki, Maratonda neden atletler 42195 metre koşarlar?

Sorunun cevabı 2505 sene önce Persli ve Atinalıların Maraton’da yaptıkları savaşta yatıyor. M.Ö. 490 ‘da  Yunanistan’ın Attika bölgesindeki küçük köy Maraton’da 100.000 Persli ve 10.000 Yunanlı  savaşırlar. Yunanlılar Perslileri yener ve bu savaş Yunan-Pers Savaşlarında (M.Ö. 500-479) önemli bir dönüm noktası olur. Yunanlılar Atina’daki meclise asker Pheidippidies’i ulak olarak gönderirler. Pheidippidies Maraton’dan Atina’ya hiç mola vermeden koşar, meclise büyük bir heyecanla girer ve ” Biz kazandık.” der. Yorgunluktan bitap düşen asker orada bayılır ve ölür.

Phidippides by Luc-Olivier Merson

Maraton’dan Atina’ya olan yolun 42195 metre olduğu kabul edilmiştir. Ve Marathon yolunu hiç durmadan koşan asker Yunan asker Pheidippides’in hatırası için yapılır. İlk  maraton koşusu 1896 yılındaki Atina Olimpiyat Oyunlarında yapılmış, koşulan mesafe 1921 yılına kadar standartlaşmamıştır. 

map_greco-persian_wars-wikipiedia



Hollywood’da Yunan- Pers Savaşları 

300  ve 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi filmlerini eminim ki bazılarınız izlemiştir. Filmler M.Ö. 500 ve 479 yılları arasında yapılan Yunan – Pers savaşlarından esinlenmiştir. Filmdeki olaylar, sayılarla tarihi gerçekler bire bir uyuşmuyor. Ne de olsa bu bir Hollywood filmi. Fakat en azından filmleri izledikten sonra içinizde bu tarihi savaşları öğrenmek ve okumak için biraz merak uyandırabilir. Kim bilir belki bir gün cefakar asker Pheidippides’in yolundan yürüyüp Atina’ya gidersiniz.